– Det har gått galet fort. Vi är inga bakåtsträvare i vår familj utan vi kollar väldigt mycket framåt. Nu när vi stannar upp kan vi ändå se att det har hänt otroligt mycket under de här åren, men vi känner fortfarande att det finns mycket kvar att göra, konstaterar Rimforsasyskonen när vi besöker den historiska hotell- och konferensanläggningen strax intill sjön Åsunden.
Det var en liten verksamhet som Leif och Ingalill Eriksson köpte i november 1999. Kursgården, som då endast tog emot konferensgäster, omsatte knappt 5 000 000 kronor och sysselsatte sju personer. Den ursprungliga planen var att fortsätta i samma stil men för tio år sedan, ett år innan Veronica och Camilla tog över driften, valde företagarna att ta steget ut på privatmarknaden.
– Själva konferensmarknaden har egentligen planat ut eller i alla fall inte vuxit under de här åren så vi är väldigt tacksamma för att vi gjorde den satsningen. I dag har vi ett företag som drivs på ett helt annat sätt, med en omsättning på cirka 19 000 000 kronor och 17 helårsanställda, berättar Veronica Eriksson.
Genom åren har familjen kontinuerligt investerat i såväl byggnaden som i den omkringliggande miljön. Vid stranden byggdes en sjöbastu, hotellrummen renoverades från golv till tak och senast kompletterades fastigheten med en hiss, allt för att lyckas med det som är allra svårast.
– Förutom att hitta personal med rätt kompetens har den stora utmaningen varit att locka hit gäster. När vi är lite bittra ibland säger vi att det inte finns något som drar här i Kinda, utan gästerna måste själva hitta till oss. Det är inte som om vi hade legat i till exempel Vadstena eller Söderköping där själva orten eller platsen lockar turister, säger syskonen och fortsätter:
– Ska vi kunna ta nästa steg, det finns en enorm utvecklingspotential, så måste vi ha hjälp med att skapa en destination, en plats där vi är flera aktörer som samarbetar. Där är vi inne i en bra tid just nu när naturen, med cykling, vandring och paddling, allt det Kinda har, är väldigt inne. Vi har alla möjligheter.
Genom sitt engagemang som ordförande i Växtkraft Kinda jobbar Veronica Eriksson för att turismen och näringslivet i kommunen ska växa sig allt större. När det gäller den egna verksamheten är det dock annorlunda då syskonen anser att de har nått målet, storleksmässigt.
– Trots att det finns en detaljplan klar som möjliggör utbyggnader av så väl hotellrum som konferenslokaler har vi nog bestämt oss för att inte bli så himla mycket större, utan snarare jämna ut beläggningen. Vi tycker att det finns en charm och något bra i att inte blir för stora, avslutar företagarna.