"Det har varit ganska tufft i perioder", konstaterar han när vi, i den inglasade verandan vid hans föräldrahem, slår oss ned för en längre intervju. Medan doften av nybryggt kaffe sprider sig berättar han om ett val han fattade redan i våras.
– När folk smått hysteriskt började att bunkra varor från butikerna kände jag i luften att något allvarligt var på gång. Jag tänkte att "bryter det här ut blir jag instängd i lägenheten mitt i centrala Stockholm", och det vill jag absolut inte. Sedan dess har jag varit här i Rimforsa, mestadels vid vårt sommarhus i Årteryd, och det är jag jättetacksam för.
– På senare år har jag nog insett att jag är en småstadsmänniska i själen, fortsätter han.
Inte nog med att pandemin, som för så många andra inom musikbranschen, berövade honom på spelningar, upprättade kontakter och en eventuell turné så fick coronaviruset också personliga konsekvenser. Ett faktum som gör att artisten, trots att situationen har vänt upp och ned på hans vardag, anser att restriktionerna måste gälla så länge det krävs.
– Jag har stor respekt för det här. Min mormor gick bort i corona, redan i april, så jag har sett det på nära håll - och jag önskar inte ens min värsta fiende den här sjukdomen kan jag säga, förklarar Mikael, stannar upp och fortsätter sedan:
– Den här upplevelsen har nog fått mig att vara mer försiktig och inte ge mig ut i samhället utan göra det bästa jag kan på hemmaplan. Det är många som inte ser seriöst på läget och jag blir irriterad på folk som inte håller avstånd.
Känslan som han beskriver, men också hela pandemisituationen, ledde trots allt också till något positivt. Med ett utrensat schema slog han sig ned vid skrivbordet i sommarhuset och lät kreativiteten flöda. En låt fick namnet "Keep Your Distance", en tydlig coronareferens, och en annan döptes till "The Old Town Swag". Tillsammans med ett gäng låtar som redan var klara tog hans andra soloalbum "Big City" form. Med Kisabördiga Kjell Gustavsson samt Torbjörn Fall och Surjo Benigh gick han in i studion - mitt på Västgötaslätten. I mars 2021 ska resultatet släppas.
– Det var en fröjd att få spela tillsammans med andra musiker igen efter nästan ett år av isolering. Att inspelningen gick i lås, med tanke på att allt annat har ställts in, var väldigt skönt - och jag är jättenöjd med resultatet.
– Albumet är lite lättsammare än min förra platta, "Born in a different time", och de är inspirerade av en stil som heter "Jump blues". Det är mycket "call and response" mellan sångaren och bandet och undertonerna är gladare, fortsätter Fall.
Med tanke på din förra plattas namn, är du född i fel tid?
– När jag lyssnar på musiken som har inspirerat mig så mycket så känns det ibland som det.
Kärleken till musiken, med rötter i 1920- till 1950-talets jazz och blues, växte under uppväxten och blommade ut i tonåren. Som konfirmationspresent från sin far fick Mikael Fall ett munspel - vilket var början på en resa som pågått i 20 år.
– Det hände egentligen över en natt. Jag testade mig fram med munspelet, härmade musik i bakgrunden, och lärde mig en böjningsteknik. Då kände jag: "det här är det jag ska syssla med".
Minns du känslan du hade då?
– Det var som att öppna en dörr som varit stängd väldigt länge. För första gången i mitt liv kände jag att jag hade ett mål.
Efter gymnasiet gick flyttlasset till Piteå för studier på musikhögskolan. Han valde munspelet som huvudinstrument vilket då som nu är något unikt. Han läste vidare till kompositör, satte upp en musikal och strävade efter att "bryta ny is". Därefter har han utsetts till världsmästare i munspel, spelat med Caroline af Ugglas och varit en del av konstellationen Lisa Lystam Family Band. Dessutom fick han möjligheten att spela ett egenskrivet stycke tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.
– Det är många saker som jag är nöjd med och jag har hela tiden fått göra det jag älskar. Nu, efter corona, är längtan att komma ut och spela låtarna från den nya plattan, kunna återuppta kontakter och bygga upp något igen större än någonsin.
Som en framtidsinvestering tog han i april även ut sin musiklärarexamen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
– Mitt mål just nu, med det läge som uppstått, är helt enkelt att kunna undervisa elever samtidigt som jag skriver och komponerar musik. Det är det jag vill göra, avslutar Mikael Fall.