Farmors brev dolde kvinnohistoria - resulterade i bok

18 kvinnor, 50 års brevväxling och över 1500 brev väckte Erika Tengruds nyfikenhet. Nu får boken "Kära Vänner!" se dagens ljus.

De 18 kvinnorna gick på lanthushållsseminariet i Rimforsa.

De 18 kvinnorna gick på lanthushållsseminariet i Rimforsa.

Foto: Privat

Rimforsa2022-10-28 09:00

Under en släktträff fick Erika Tengrud höra om sin farmors brevsamling som finns sparad på Riksarkivet i Stockholm. Hennes nyfikenhet väcktes och när hon fick möjlighet att gå igenom brevsamlingen kunde hon ta del av 18 kvinnors tankar om livet, samhället och skolan mellan åren 1935-1985.

undefined
De 18 kvinnorna gick på lanthushållsseminariet i Rimforsa.

De brevväxlande kvinnorna kom från hela Sverige men förenades när de tillsammans gick en tvåårig utbildning på lanthushållsseminariet i Rimforsa, i byggnaden som idag kallas Rimforsa Strand. 

Efter deras examen 1935 spred de ut sig över hela landet som lanthushållslärarinnor, men fortsatte hålla kontakten genom en brevbok, som sedermera blev flera brevböcker. Under nästan 50 års tid delade de med sig av både stort och smått till varandra.

– Det var en ganska orolig omvärld med krig, pandemier och ransoneringar, men i breven diskuteras även barnuppfostran och andra mer vardagliga problem, säger Erika som under nästan två års tid arbetat intensivt med färdigställandet av boken "Kära Vänner!".

Under större delen av skapandeprocessen för boken var Erika bosatt i Quebec i Kanada, och där kunde hon ha fullt fokus på att få boken färdig.

Erika jobbar själv som speciallärare inom matematik och tycker det har varit intressant att läsa i breven om hur skolan förändrats och utvecklats från 1930-talet fram till idag.

– Några av kvinnorna stannade kvar i Östergötland, så det är med stor sannolikhet personer häromkring som minns dessa kvinnor eller till och med har haft någon av dem som lärarinna. 

undefined
Några av de brevväxlande kvinnorna under en återträff.

Erika har under arbetets gång även haft kontakt med släktingar till de omskrivna kvinnorna och alla är positivt inställda till boken.

– Det är många anhöriga som blivit berörda av kvinnornas berättelser och livsöden och det känns fint att få berätta vidare deras historier.

Erika menar att det är ett stycke kvinnohistoria hon får skildra i boken, och att det varit väldigt intressant att få ta del av deras tankar och diskussioner. Mycket av det de skriver om går att känna igen sig i, och många av de samhällsproblem de hade då ser vi komma igen idag.

Boken finns redan nu att beställa via nätet och finns även att köpa i en del utvalda bokhandlar.

– Jag tror det kan vara spännande och lärorikt för många att läsa boken och se hur samhället och skolan såg ut för inte alltför många år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!