Fler skaffar båt: "Mycket är sunt förnuft"

Friluftsliv har blivit allt mer populärt och där med båtliv. Fler skaffar båt och Kinda Båtklubb har märkt av intresset och har nu kö på båtplatser.

Ordförande Anders Thorsen Yxne säger att det finns många eldsjälar som jobbar ideellt i föreningen.

Ordförande Anders Thorsen Yxne säger att det finns många eldsjälar som jobbar ideellt i föreningen.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-07-12 10:04

Anders Thorsen Yxne sitter som ordförande i Kindas båtklubb som har anläggning i Rimforsa vid Järnlundens strand. Viken kallas för Smedjeviken. Föreningen har 180 medlemmar och är en ideell förening.

Hur har våren varit?

– Med tanke på coronaviruset så känns det som att folk har mer tid att förbereda sitt vårarbete. Det har varit mycket folk här. Folk har fått upp ögonen för friluftsliv, berättar Anders Thorsen Yxne.

Den sista februari ska man meddela till föreningen om man vill ha kvar sin båtplats eller inte. Då börjar arbetet med att planera och fördela om båtplatserna efter önskemål och kölista. 

– När folk vaknade till under våren närmare sjösättning blev det en kölista. Så nu är det en lista på 20 personer som står i kö.

Coronaviruset har påverkat även båtlivet. När det inte blir någon utlandssemester har intresset ökat. 

– Det blir att man tittar på hemmaplan. Om man har tänkt att skaffa båt och inte fått tummen ur tidigare så gör man det nu.

Begagnade marknaden för båtar har ökat. Enligt Blocket har sökningarna efter båt ökat med 887 procent jämfört med maj tidigare år. Nästan sju av tio båtar blir sålda inom en vecka. 68 procent av alla båtar blev sålda inom en vecka i maj i år. Förra året var siffran 28 procent. 

Matilda Adelborg som är pressansvarig på Blocket kommenterar sökningarna: 

– Överlag är det ganska mycket nybörjarvänliga båtar det söks efter. Tidigare år har sökningar på lyxbåtar varit vanligt förekommande, men i år ser vi att det är lite mer realistiska sökningar. Jag tolkar det som att det är fler som är ute på seriös jakt efter båt i år och att det är båtar som kräver väldigt lite underhåll skulle kunna indikera att det kommer vara många nya båtägare ute på sjön i sommar.

Fler skaffar båt, men kunskapen kommer inte med gratis. 

– Det finns inget krav på att du ska ha utbildning. Det är eget ansvar. Man försöker coacha de man ser här och påtalar att man ska ha flytväst, säger Anders Thorsen Yxne. 

Vad har du för tips till en nybörjare på sjön?

– Mycket är sunt förnuft. Man ska ta det lugnt, använda flytväst och ha något typ av kommunikationsmedel. Självklart ska man inte blanda alkohol med sjöliv. I fjol hade vi ett fall här. Det var någon som ringde till klubben så fick vi åka och hämta folk som satt på en ö. Då får man hjälpa till, säger Anders Thorsen Yxne. 

Vid anläggningen finns det tillgång till kök, tvättmaskin och toalett.
Vid anläggningen finns det tillgång till kök, tvättmaskin och toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!