Flera båtbrott anmälda senaste dagarna

Stölder av och i båtar blir vanligt under sommaren. Polisen fick under helgen in en anmälan om inbrott i en båt och under måndagen skedde ett liknande brott i samma hamn.

Anders Thorsén Yxne, ordförande för Kinda båtklubb, menar att medlemmarna som rör sig vid bryggan håller koll på varandras båtar.

Anders Thorsén Yxne, ordförande för Kinda båtklubb, menar att medlemmarna som rör sig vid bryggan håller koll på varandras båtar.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2021-06-16 13:00

Målsägande för helgens inbrott, en man i 50-årsåldern, har inte kunnat uppge vad som saknas men dörren hade brutits upp. Under måndagen skedde ännu ett brott vid Kinda Båtklubb utanför Rimforsa. Målsägande där menar att det någon gång under helgen gjordes inbrott i båten. Det verkar som att inget saknas men det är tydliga spår att någon har varit inne i båten. Det fanns flera brytmärken vid ett fönster på båten. 

– Det börjar bli säsong för båtstölder under tidiga sommaren och det pågår ända till hösten, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.     

Anders Thorsén Yxne, ordförande för Kinda Båtklubb, menar att föreningen tidigare har varit förskonad från stölder.              

Hur kan man förebygga stölder och inbrott i båten?

– Man får vara extra vaksam. Våra medlemmar i föreningen hjälps åt och rapporterar avvikande beteende eller om någon utomstående beter sig misstänksamt. Känner man inte igen personen så är det aldrig fel att gå fram och ta en kontakt och fråga om man kan vara behjälplig på något sätt.             

Anders Thorsén Yxne menar att det är materiella skador men att många lägger ner mycket tid och omsorg på sina båtar. Han är övertygad om att föreningen med sina medlemmar ställer upp för varandra när något sånt här händer.

– Det är alltid olustigt och tråkigt för berörda när någon utomstående har varit och hälsat på oaktat. Vi har redan medlemmar som bor permanent i båtarna och vi tillsätter mer insatser framåt om detta upprepas, säger Anders Thorsén Yxne.        

Även Kisas Båtklubb vid Hovby brygga brukar vara fria från stölder och inbrott.          

– Förra året hade vi inte en enda stöld, säger Sven-Inge Karlsson som är hamnfogde vid Hovby brygga.

Att de har blivit förskonade från stölder tror Sven-Inge Karlsson beror på att det rör sig mycket folk i hamnen. Ställplatserna som finns intill sjön gör att många är där även nattetid. Hovby brygga har en ramp som många fiskare använder och de är ofta ute nattetid och kan då se om något brott sker.

Sven-Inge Karlsson har hört att några har varit ute och fotat båtar men menar också att rykten lätt kan spridas, speciellt på sociala medier.

– Det kanske bara var någon som tyckte att båten var fin och ville fota den.

Helena Hellstén, ansvarig för skadeförebygg på Länsförsäkringar, har flera tips på hur man kan stöldsäkra sin båt.

– Det bästa är att gå ihop och ha en samverkan. Det är alltid bra när människor är i rörelse.

Hon ger tips om att fotografera sina båtar och motorer så att skrovnumret syns. Det är en smart lösning för att kunna identifiera sin båt eller motor. Det finns också spårsändare man kan sätta på båten som gör att man får larm när båten lämnar sin plats.

Helena Hellstén trycker också på att det är viktigt med märkning på båtar och speciellt båtmotorer. Hon menar att man ska stöldskyddsmärka motorn. De har mikropunkter och ett ID-nummer.

– Det gör att om polisen hittar motorn vet de vem den tillhör och kan då bevisa att motorn är stulen och därför fälla tjuven.

Stölderna av båtmotorer går ofta i vågor då det ibland handlar om stöldligor.

– Det är vanligt att de tar en hel hamn, ett ställe i taget. Sedan kommer de tillbaka en månad senare för att stjäla igen om man har köpt ny motor, säger Helena Hellstén.

Att det finns ställplatser vid båtklubbar tycker Helena Hellstén på Länsförsäkringar är bra. Tjuvarna vågar sig inte fram när folk finns i närheten.
Att det finns ställplatser vid båtklubbar tycker Helena Hellstén på Länsförsäkringar är bra. Tjuvarna vågar sig inte fram när folk finns i närheten.
Tips från polisen

Få båten att se bebodd ut, häng ut en handduk eller ett klädesplagg. 

Fäll ner kapellet i båten ibland. 

Bra om lampor tänds vid olika tillfällen. 

Håll båten ren och fin. 

Tänk hur en tjuv skulle gå till väga. 

Under 2019 stals 946 båtar i Sverige. 

Under 2020 stals 1067 båtar i Sverige. 

Under det första kvartalet 2021 stals 56 båtar i Sverige. 

Källa: Polisen och Brå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!