Fokus på fiber i återuppståndet bygderåd

Hägerstad-Kättilstad bygderåd återuppstår med syfte att kanalisera frågor som de boende i området vill lyfta.

Hägerstad-Kättilstad bygderåd återuppstår. Emil Karlsson, Kerstin Naidu-Sjöswärd och Per Sjöswärd är tre av styrelsemedlemmarna.

Hägerstad-Kättilstad bygderåd återuppstår. Emil Karlsson, Kerstin Naidu-Sjöswärd och Per Sjöswärd är tre av styrelsemedlemmarna.

Foto: Johan Rödin

Rimforsa2021-06-16 13:01

Det har tidigare funnits ett bygderåd som en underavdelning till Hägerstad-Kättilstad hembygdsförening. Nu har en tio personer stark styrelse bestämt sig för nystart i egen regi.

– Vi vill ta hand om det som behöver göras. Inte bara problem, utan även sådant som är roligt, förklarar ordförande Kerstin Naidu Sjöswärd och nämner rådets eget arrangemang Bygdens jul som exempel.

Redan i fjol togs beslut om att bilda ett bygderåd för de 1 100 invånarna i de båda socknarna. Pandemin gjorde det i stort sett omöjligt att komma i gång på allvar då. Nu är tiden mer mogen, anser Naidu Sjöswärd.

– Våra socknar är glest befolkade utan tätort. Vi behöver en kanal för att göra oss hörda. Där har vi sneglat på Björkfors. Det roliga är att vi fått med även yngre i styrelsen.

undefined
Per Sjöswärd, Emil Karlsson och Kerstin Naidu-Sjöswärd i Hägerstad-Kättilstads bygderåd vill fånga upp frågor som engagerar de boende i bygden.

En av de frågor bygderådet vill driva är fiberutbyggnad – eller rättare sagt avsaknaden av densamma.

– Det finns en plan. Men vi ligger i prio-3 och det är förseningar redan för områden i prio-1. Vi gör en intressekoll nu i området och hoppas kunna driva på prioriteringen, i första hand gentemot kommunen. Många vill kunna jobba hemifrån. Och det är 2021. Då tittar man inte längre på linjär tv eller lyssnar på analog radio, säger Emil Karlsson, en av de yngre i rådet.

Bygderådet vill jobba för att motverka det de ser som en "generell nedrustning" av landsbygden".

– Enligt likställighetsprincipen, som är inskriven i kommunallagen, ska alla invånare behandlas lika. Men det gör man fan inte i dag, säger Per Sjöswärd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!