Förslaget: Låt foodtrucks stå på Rimforsa torg

Boende i Rimforsa har efterfrågat ett bredare utbud av hämtmat. Nu går KD fram med ett förslag om att låta foodtrucks stå gratis på torget under sommarmånaderna.

Lena Käcker Johansson (KD) har lagt en motion om att låta foodtrucks stå gratis på torget i Rimforsa under sommarmånaderna.

Lena Käcker Johansson (KD) har lagt en motion om att låta foodtrucks stå gratis på torget i Rimforsa under sommarmånaderna.

Foto: Kollage: Linnea Brundell/Dennis Petersson

Rimforsa2022-05-18 17:18

På kommunfullmäktiges senaste sammanträde lade KD fram två motioner som handlade om mat. Den ena handlar om att låta foodtrucks stå gratis på Rimforsa torg under sommarmånaderna. Den andra om att så kallade reko-ringar ska få ha sin utlämning på mer synliga platser i både Kisa och i Rimforsa.

Bakgrunden till förslaget om foodtrucksen är en enkät som skickades ut till boende i samband med arbetet med den nya översiktsplanen. Där kom det in synpunkter på att det inte finns så många restauranger i Rimforsa. Dessutom efterfrågades alternativ när det kommer till hämtmat.

Lena Käcker Johansson (KD) har skrivit båda motionerna och presenterade dem under mötet.

– Man vill se mer variation av kostutbudet, förklarade hon.

Lena Käcker Johansson säger att det här egentligen inte är någon kommunal angelägenhet. Men det som man skulle kunna göra från kommunalt håll är att göra det enklare för företag som vill testa marknaden. I motionen lyfter hon fram att intresset varit stort när foodtrucks parkerat utanför Ica i Rimforsa. Genom att låta restauranger stå gratis på Rimforsa torg under sommarmånaderna skulle företag ges möjlighet att testa intresset bland konsumenterna. På sikt skulle det kunna leda till att fler restauranger etablerar sig.

– Kan det finnas en intressant marknad att bygga vidare på? säger Lena Käcker Johansson från talarstolen.

Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Det gjorde de även med motionen som handlade om reko-ringarna. Enligt Lena Käcker finns två sådana i Kinda. En i Rimforsa och en i Kisa. Reko-ringar är ett initiativ där konsumenter kan få köpa lokalproducerad mat direkt från handlarna.

Bakgrunden är att hon vill att det ska bli enklare att handla närproducerad mat i kommunen. Ett sätt skulle vara att låta reko-ringarna ha sin utlämning på mer synliga platser. I motionen föreslås torgen i Kisa och Rimforsa som exempel. I dag sköter ringarna sin utlämning på parkeringar på orterna.

I motionen föreslås också att kravet på polistillstånd för försäljning ska tas bort när det kommer till försäljning från reko-ringarna. 

Enligt Lena Käcker Johansson skulle en lösning kunna finnas på plats innan förslaget hunnit vandra genom hela det politiska maskineriet.

– Det gör inget för oss om det kommer fram i september att motionen är besvarad, säger hon.

Lena Käcker Johansson (KD) har skrivit en motion om att låta foodtrucks stå på torget i Rimforsa under juni, juli och augusti.
Lena Käcker Johansson (KD) har skrivit en motion om att låta foodtrucks stå på torget i Rimforsa under juni, juli och augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!