Fullmäktige klubbade igenom markförvärv

Med måndagens kommunfullmäktige gick markförvärvet för ny skola i Rimforsa i mål. Samtidigt framfördes kritik mot hur ärendet har hanterats av Kindas styre.

Under måndagens fullmäktige klubbades markförvärvet för ny skola i Rimforsa igenom av Kindas fullmäktige.

Under måndagens fullmäktige klubbades markförvärvet för ny skola i Rimforsa igenom av Kindas fullmäktige.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2019-12-17 16:00

– Vi tänker inte kritisera kommunens inriktning att ha en skola på Hackelområdet. Det vi däremot kritiserar väldigt hårt är bristen på insyn och demokratiska gång i det här ärendet, konstaterade ledamoten Margareta Holm (MP), vars parti reserverade sig mot köpet av den 15 000 kvadratmeter stora tomten.

I den fördjupade översiktsplanen för Rimforsa, som antogs tidigare i år, var planen att bygga den nya skolan i det nuvarande skolkvarteret. Samhällsbyggnadsnämnden (sbn) fattadei anslutning till detta beslut om att en detaljplan för området skulle ut för samråd, men på grund av frågetecken tog förvaltningen, tillsammans med presidierna i sbn och kommunstyrelsen (ks), beslut om att pausa förfarandet. 

– I grund och botten handlade beslutet om ytbehovet. När vi la ihop Boverkets rekommendationer kom vi fram till att det nuvarande skolkvarteret är för litet, berättade den avgående förvaltningschefen Bita Almasian inför fullmäktiges ledamöter innan hon redogjorde för arbetsgången som ledde fram till den nu aktuella lösningen.

Efter detta, i den debatt som följde, riktade MP och V kritik mot hur ärendet har hanterats politiskt. 

– Under processens gång har vi haft svårt att få del av handlingar och följa ärendet. När inte ens nämndledamöterna informeras om vad som är på gång är det ett toppstyre som vi inte vill se mer av. Hela politiken behöver stöta och blöta frågan för att få det så bra som möjligt, konstaterade Holm (MP) innan bildningsledamoten Maj-Viol Thostrup (V) instämde i kritiken.

När vi når oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) påpekar han att han, samma dag som presskonferensen, skickade ut information till oppositionspartiernas företrädare och att det är markförhandlingen som har gjort ärendet komplicerat.

– Det man däremot kan ta åt sig av och fundera över är hur man säkerställer att informationen kommer ut så fort som det är möjligt, säger M-politikern.

Ks-ordföranden Conny Forsberg (S) påpekar i sin tur att ärendet har beretts på ett korrekt sätt.

– Givetvis ligger det något i att man måste informerar den berörda saknämnden, ingen ska behöva känna att de inte involveras, och det är något som vi tar med oss framöver. Vi har inte försökt att mörka någonting, utan att vi har gjort på det här sättet handlar om att förhandlingen och processen inte skulle stanna av eller förstöras, avslutar han. 

Det är här, strax intill Hackelområdet, som kommunen nu planerar att placera den nya skolan, samtidigt som förskolan förblir i det nuvarande skolkvarteret.
Det är här, strax intill Hackelområdet, som kommunen nu planerar att placera den nya skolan, samtidigt som förskolan förblir i det nuvarande skolkvarteret.
Karta: Hackelvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!