"Viktigt att kommunen frågar om vad vi vill"

Nu har kommunfullmäktige (kf) sagt sitt. Den nya skolan i Rimforsa ska byggas vid befintlig skoltomt. "Det är bara tråkigt att det tagit så lång tid", säger eleven Måns Frejd.

Rimforsaeleverna Måns Frejd och Tuva Malm är besvikna över att politikernas besked, kring den nya skolan, har dröjt så länge. Nu kommer de inte att hinna gå i den.

Rimforsaeleverna Måns Frejd och Tuva Malm är besvikna över att politikernas besked, kring den nya skolan, har dröjt så länge. Nu kommer de inte att hinna gå i den.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-20 08:00

Tillsammans med klasskompisen Tuva Malm träffar han oss på skolgården direkt efter tisdagens lunch. Inte ens ett dygn har gått sedan Kindapolitikerna fattade det slutgiltiga beslutet som nu, en gång för alla, stakar ut premisserna och placeringen för ortens framtida grundskola. De båda femteklassarna tar emot beslutet med öppna armar men är samtidigt besvikna.

undefined
Tuva Malm och Måns Frejd tycker att det är viktigt att kommunen, nu när skolan ska utformas, tar reda på vilka önskemål eleverna har. "Det borde finnas många ställen att jobba enskilt på", menar Tuva.

– När vi började i förskoleklass sa de att en ny skola skulle stå klar när vi gick i sexan. Det kommer den inte att göra, konstaterar Måns.

– De nuvarande lokalerna är okej att gå i, men de är inte perfekta. Det hade varit kul att få gå i den nya skolan, fyller Tuva i.

Vad anser ni blir det viktigaste med en ny skola?

– Att den är tillräckligt stor, att alla elever får gott om plats och att det finns många ställen att jobba enskilt på – typ grupprum eller så, svarar Tuva.

– Jag tycker det viktigaste är att kommunen frågar oss elever om vad vi vill med skolan, och vilka önskemål vi har, innan de bygger skolan, fortsätter Måns.

undefined
Miljöpartisten Claes Brandén har, sedan tidigt i processen, jobbat för att den nya skolan ska byggas på befintligt skolområde. Astrid Hultman, tidigare lärare på skolan, har representerat den opinion som dragit åt samma håll.

Det var efter en detaljplaneprocess, med en stark folklig opinion mot en ny skola på Hackelområdet, som politikerna valde att göra en kovändning i frågan. Hackelalternativet ströks och ersattes av befintligt skolområde – där planen nu är att uppföra en helt ny huskropp som kompletteras av ett antal gamla byggnader. Astrid Hultman, tidigare lärare på Rimforsa skola i över 30 år, är en del av den grupp som under processens gång har representerat opinionen i dialogen med kommunen. Så här kommenterar hon beslutet:

– Vi är ju jätteglada för att politikerna har lyssnat på oss – vi misströstade nog där ett tag. Det kändes trögt att få till en förändring men vi gav aldrig upp. Jag tror det var mötet i somras, som vi i gruppen hade med flera ledande politiker, som har en stor del i vändningen. Våra väl underbyggda argument landade väl.

undefined
"Det kanske påverkar oss positivt i Rimforsa", svarar Claes Brandén (MP) på frågan om han tror att hans parti påverkats positivt av utvecklingen kring Rimforsa skola.

Miljöpartisten Claes Brandén har, ända sedan Hackelområdet presenterades, varit kritisk till den föreslagna placeringen. Han har, via motioner och debattinlägg, argumenterat för befintligt skolområde. Nu får han som han vill.

– Det här handlar mycket om lokalkännedom. Jag och mitt parti har pratat mycket om utomhuspedagogiken och att man, i skolans verksamhet, tappar hela den här fantastiska strandremsan utmed Åsunden om man placerar en skola på Hackel. Det har varit en kamp som inte hade fungerat utan opinionen bland Rimforsaborna, konstaterar han och fortsätter:

– Jag hoppas att Kindapolitiken har lärt sig något av den här processen, om vikten av en tidig medborgardialog.

undefined
Astrid Hultman är tidigare lärare på Rimforsa skola, där hon arbetade i över 30 år. "Arbetsmiljön i den röda längan har egentligen varit dålig ända sedan jag började", säger hon.

Vad blir det viktigaste i den fortsatta processen för en ny skola?

– Det måste bli en funktionell och bra skola som är genomtänkt och byggd på ett klimatsmart sätt. Samtidigt måste byggnationen komma igång så snabbt som möjligt. I dag finns det inget bibliotek, och det är ju faktiskt lagstadgat, svarar Astrid Hultman och fortsätter:

– Jag tänker också att det är jätteviktigt att involvera skolpersonalen och eleverna i arbetet.

Claes Brandén (MP) lyfter vikten av en fortsatt medborgardialog.

– Det viktiga blir att kalla ihop till ett medborgarmöte nu och diskutera frågan med Rimforsaborna. Den mest primära frågan kanske dock är den nya förskolans placering. Där måste föräldrar och personal få uttala sig, menar politikern.

undefined
Under måndagens kommunfullmäktige ställde sig alla partier, utom Sverigedemokraterna, bakom den nya planen för Rimforsa skola. SD är kritiska och ifrågasätter såväl trafiksituationen som långsiktigheten i planen.

Under kf, och en timmas debatt, lyftes frågetecken kring trafiksituationen vid nuvarande skolområde. Även långsiktigheten med den nya planen ifrågasattes av framförallt Sverigedemokraterna.

– Trafiksituationen är inte bra som den är men jag tror det går att lösa, man måste koppla in någon som har expertisen. Här pratar vi inte alls om samma trafikflöden som det hade blivit vid Hackelområdet, menar Hultman.

 – När det gäller långsiktigheten är det klart att vi ska bygga en skola som är hållbar men sedan kan vi ju diskutera hur stor en skola ska vara. Vad som görs när skolan behöver utökas ytterligare är en diskussion som vi måste hålla öppen framåt, fortsätter Brandén.

undefined
Den så kallade "röda längan", där mellanstadiet har sin undervisning, kommer att rivas och ge plats åt en helt ny huskropp. Frågan är hur den nya byggnaden ska utformas.

Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) och kommunstyrelsens (ks) presidium fick, i samband med kf:s beslut i måndags, ett uppdrag att säkra medborgardialogen under den fortsatta processen.

– Vi har fått ett uppdrag och kommer att återkomma med en plan vid nästa ks-möte. Vi kommer att göra ett årshjul över alla medborgardialoger som vi ska ha och där är Rimforsa skola en viktig del, konstaterar kommunalrådet.

Mer om skolprojektet

Med kommunfullmäktiges beslut fastställs placeringen av den nya grundskolan samtidigt som politikerna stakar ut vissa förutsättningar – bland annat att förskolan Junibacken och den "röda längan" ska rivas och ge plats åt en ny skolbyggnad. I den fortsatta processen blir det bildningsnämndens ansvar att klargöra behovet och det önskade innehållet i själva skolan, alltså hur många klassrum som ska finnas till exempel. Själva byggnationen och genomförandet sköts av samhällsbyggnadsnämnden.

Karta: Rimforsa Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!