Hjärtefrågan
Therese Görling ser med fasa på klimatförändringarna. Miljöpartiets förstanamn till kommunvalet i Kinda har varit medlem i partiet i tolv år, och intresserad av miljöfrågor ännu längre.
– När jag var 15 skickades det hem kassettband och nån liten bok från "Agenda 2000" där de beskrev växthuseffekten. För mig var det ren skräck att få den informationen. Sen dess har jag velat göra nånting åt det där.
Som yngre åkte hon på miljökonferenser och hon försöker leva miljövänligt. Men så när första barnet kom höjdes engagemanget ytterligare.
– Nånting jag känner är gemensamt för väldigt många miljöpartister är att de hela tiden upprepar: "jag vill kunna se mina barn i ögonen". Vad ska man säga till sitt 25-åriga barn som frågar: "Visste du det här när jag var liten? Vad har du gjort då?"? Jag vill inte behöva skämmas inför mina barn.
Även hjärtefrågan kretsar kring barn, om än andras. Tidigare fanns förslag på att flytta Rimforsa skola till Hackel. Efter motstånd från lokalinvånarna skrotades förslaget, och enighet råder nu kring att bygga om skolan på befintlig plats istället. MP är några av dem som länge drivit på för att skolan ska stå kvar. Bland annat på grund av det fina läget, menar Görling.
– En röst på Miljöpartiet är en garanti för att den inte ska flytta.
Är det verkligen en valfråga nu när alla vill ha kvar skolan?
– Jag tycker det. Partierna som styr i kommunen var väldigt drivande i att den skulle vara på en annan plats. Att man ändrar sig så kort innan valet känns inte helt pålitligt.
Therese Görling säger att det även handlar om hur skolan ska byggas. Hon vill se giftfria material och pedagogiska miljöer inomhus, träd som ger ordentlig skugga, luftkonditionering som hjälp mot värmeböljor. Och så ett skolbibliotek.
– Finns inte skolbibliotekarie finns heller ingen som jobbar med källkritik. Jag tycker att föräldrar kan förvänta sig att det finns ett skolbibliotek.
Vad är det för arbete med källkritik du tänker dig?
– På Alléskolan i Åtvidaberg har de ett skolbibliotek som vunnit pris. De tar in elevgrupper och har undervisning om olika medier och hur man kan tänka källkritiskt. De vidareutbildar även pedagogerna.
Måste man ha en heltidstjänst för att hålla i sådana utbildningar?
– Det handlar om hur pengar fördelas. Källkritiska medborgare är ett skydd för demokratin.
Förutom skolan lyfter listettan frågan om fler busslinjer och att ha kvar tillagningsköket i Horn. Enligt henne har alla invånare lika rätt till god service oavsett var de bor, och tycker att det är bra att folk bor på landet, bland annat av hälsoskäl.
Är det inte mer miljövänligt att bo i stan för att slippa alla transporter?
– Ja, om alla arbetstillfällen finns i stan. Det är en del av kommunens uppgift att se till att det går att bo på landsbygden och främja näringslivet. Se till att det finns tomter, el, uppkoppling.
Är det rimligt att kräva samma service som inne i tätorterna om man valt att flytta ut på landet?
– Jag ser framför mig att fler ska vilja flytta hit och bo på landet. Det innebär i så fall intäkter till kommunen, och då är det väl rimligt att de ska få ta del av servicen.
Men exakt samma service?
– Hur mycket man än vill går det inte att utjämna helt och hållet. Visst, man kanske inte kan ha en buss som går en gång i timmen, men nån gång på morgonen och nån gång på kvällen kan man väl få ta sig till och från sitt hem.