200 000 tusen kronor – det var utgångspriset när Fastighetsbyrån nyligen annonserade kommunens objekt. I februari tidigare i år valde politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (SBN) att ge grönt ljus åt förvaltningens besparingsförslag och gav därmed klartecken för ett försök att hitta en köpare till gymnastiksalen i Björkfors. Mäklaren Tobias Svärd tilldelades uppdraget, ett uppdrag som han nu har inlett.
– Det är såklart ett lite udda objekt så det kommer inte att vara en vanlig budgivning utan man får anmäla sitt intresse direkt till mig. För en vecka sedan publicerade vi annonsen på vår hemsida och jag har redan fem-sex intressenter, berättar Svärd.
Så du tror att en försäljning är möjlig?
– Ja det tror jag, med tanke på de diskussioner som jag har fört med intressenterna. Jag tänker att det är ett perfekt objekt för den som till exempel skulle vilja starta sin egen yogastudio, svarar mäklaren.
I det fall en köpare skulle hittas är det kommunstyrelsen och i slutändan ledamöterna i kommunfullmäktige som godkänner försäljningen. Björkfors-Oppeby bygderåd, som har ett nyttjanderättsavtal vid gymnastiksalen, har sedan förslaget offentliggjordes varit kritiska. Enligt deras kalkyler, efter kontakt med kommunens fastighetsavdelning, skulle en försäljning innebära en årlig besparing på drygt 75 000 kronor – och inte 175 000 kronor som uttrycktes i SBN:s beslutsunderlag.
– För oss är det uppenbart att siffrorna inte stämde överens. Vi vill att SBN ska analysera ärendet igen, ta fram rätt sifferunderlag och ompröva försäljningsbeslutet på rätt grunder. Vår önskan är att fullfölja nyttjanderättsavtalet som tidigare, eventuellt med ett utökat åtagande, och vi kommer att överklaga om ett försäljningsbeslut tas, förklarar ordföranden Lars Schedenborg.
Kan en försäljning inte vara något bra?
– Nej, hur skulle det gå till? Det är ju ingen som kan driva en gymnastiksal i Björkfors och få ekonomi i den, svarar Schedenborg.
Bygderådet är också kritiskt till kommunens bedömning av renoveringskostnaderna. Enligt dem skulle underhållet kunna rymmas inom det nuvarande nyttjanderättsavtalet. När vi söker SBN-ordföranden Mikael Österling (L) i frågan svarar han så här i ett mejl:
– Jag ser inte att det finns några belägg bakom att det skulle föreligga felaktiga grunder i vårt beslut, jag har fullt förtroende för förvaltningen och de underlag som har presenterats för nämnden. Nämnden har fattat sitt beslut i frågan och jag har inte fått anledning att tro att den skulle ändrat uppfattning. När förvaltningen står inför en eventuell försäljning kommer ärendet att behandlas av nämnden.
Samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund, som beredde sparförslaget, kommenterar kritiken så här:
– Beslutsunderlagen grundar sig på den data som vi har i våra program och jag har hög tillit till min tjänsteorganisation. Jag är för transparens och skulle det saknas några detaljer får vi ta fram dem i så fall men de nuvarande siffrorna bygger ändå på de budgetramar som vi har fått till oss. Alternativet till en försäljning är att renovera lokalen och där krävs än mer pengar.
Där verkar bygderådet ha en annan uppfattning.
– Ja, men det finns lagkrav som säger vilken standard en gymnastiksal ska ha och vi måste följa de regelverk som finns, svarar Hedlund.