Han hjälper Kindaborna att fatta hållbara klimatval

Ett effektivt uppvärmingssystem eller förändrade pendlingsvanor. Mycket kan man som privatperson göra för att gynna klimatet. I Kinda är solceller en av de mest populära åtgärderna.

Robert Klasson, energi- och klimatrådgivare i Kinda, berättar att solcellsbyggandet är stort i kommunen. "Den näst starkaste utvecklingen i länet", berättar han.

Robert Klasson, energi- och klimatrådgivare i Kinda, berättar att solcellsbyggandet är stort i kommunen. "Den näst starkaste utvecklingen i länet", berättar han.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-16 22:00

– I Kinda har vi sett en kraftig utveckling av antalet solcellsanläggningar de senaste åren, jag tror att det är den näst starkaste i hela Östergötland. År 2018 fanns det 81 anläggningar i kommunen. Året efter var antalet 143 stycken, berättar Robert Klasson, energi- och klimatrådgivare i Linköpings och Kindas kommuner.

Vi träffas en något mulen vardag i september, mitt i centrala Rimforsa. På taket av den närliggande Ica-butiken Melkers är 250 solpaneler i full gång med att producera energi från de få solstrålar som tränger sig igenom molntäcket. Under sina år som energi- och klimatrådgivare är det frågor om just solceller som Robert Klasson upplevt som allra vanligast - både från privatpersoner och företag. Han bedömer att intresset i hela samhället är starkt.

– Det är en förnybar el som är bra för miljön men man behöver veta några specifika saker för att kunna planera en så bra anläggning som möjligt. En stor detalj enligt mig är att man dimensionerar anläggningens storlek rätt, utifrån ens behov, och för villaägare är det bäst att producera mindre el på årsbasis än vad man själv använder - just för att stödsystemen ser ut som de gör med avgifter som tillkommer om man inte är mikroproducent, förklarar Klasson.

Varför finns de här avgifterna?

– Någonstans måste det dras en gräns. Visst hade det förmodligen byggts större anläggningar om det inte fanns några avgifter, men det är inte mitt jobb att diskutera.

undefined
Att återvinna är en insats för klimatet menar Robert Klasson samtidigt som han och hans kollegor mest jobbar med frågor kring uppvärmning, pendling och elproduktion.

Under intervjuns gång är Klasson noga med att påpeka att den kommunala energi- och klimatrådgivningen, som finansieras av bidrag från Energimyndigheten, ska vara opartisk och inte använda sig av några "pekpinnar".

Men vad kan man som privatperson göra för klimatet?

– Det beror helt på vilka förutsättningar man har och på vilket sätt man lever sitt liv men det kan vara i princip vad som helst. Allt från åtgärder i huset, som nya fönster eller ett effektivare uppvärmingssystem, till hur man förflyttar sig i form av pendling eller fordon. Sedan kan man ju se över sina flygvanor till exempel, men sånt jobbar inte vi med.

I dag är solceller populärt. Vad kommer i framtiden tror du?

– Intresset för energilagring är ganska stort även om det inte är ekonomiskt försvarbart än. Det är något jag tror mycket på när tekniken och de olika systemen utvecklas, avslutar Klasson.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!