Hannah Petersson har rymden som arbetsområde

Hannah Petersson utbildade sig till rymdingenjör i Luleå. Det har lett till möten och arbeten runt om i hela världen och i dag arbetar hon med rymdforskning i Delft i Nederländerna.

Hannah Petersson jobbar med rymdforskning och klimatanalysering.

Hannah Petersson jobbar med rymdforskning och klimatanalysering.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2019-12-28 10:00

Hon är född och uppvuxen i Rimforsa och efter avslutad grundskola genomförde hon gymnasiet i Linköping och visste sedan inte riktigt vad hon ville göra. Då var det 2011, två år senare fann hon att det var möjligt att studera till rymdingenjör på Luleå Tekniska Universitet.

– Jag har alltid varit intresserad och fascinerad av rymden, och när jag såg att man kunde studera och jobba med det på riktigt så sökte jag och kom in. Jag kände stor lycka då och det är ett beslut som jag aldrig har ångrat sedan dess, säger Hannah Petersson.

Inför höstterminen 2013 gick flyttlasset upp till Luleå i Norrbotten, omkring 114 bilmil från Rimforsa. Under de fem åren som universitetsutbildningen pågick, bestod hennes veckor av cirka 60 till 70 timmar studerande. Under den här tiden får Hannah Petersson också en första möjlighet att åka till Israel i två månader för att göra praktik. Då är vi framme vid sommaren 2016.

Det skulle sedan leda till att hon fick presentera sitt projekt på en rymdmässa i Mexiko där en av åhörarna var den legendariske astronauten Buzz Aldrin.

– Det var helt klart ett av mina största ögonblick i livet. Det var otroligt häftigt och definitivt något som jag kommer att berätta för barnbarnen så småningom, säger Hannah Petersson.

När det var dags för examensarbete blev hon beviljad ett stipendium av Svenska Rymdstyrelsen för att åka till NASA, vilket innebar att hon var stationerad i Kalifornien under ett halvår. Sommaren 2018 var det således dags för examen och under hennes fem år på Luleå tekniska universitet har hon fått med sig mer kunskap och erfarenhet än de flesta andra studenter.

– Jag har haft lite tur att det ena uppdraget har gjort det enklare att få ytterligare ett prestigefullt uppdrag. Men det är också väldigt mycket hårt jobb som ligger bakom. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att söka sig till det man vill göra, säger hon.

Sedan ett år tillbaka bor Hannah Petersson i Nederländerna och staden Delft. Där arbetar hon på TNO med bland annat sateliter och specifikt sateliter som analyserar klimatförändringar. Nederländerna är i dag ett stort europeiskt centrum för rymdforskning. Att få arbeta på ett sådant ansett centrum för rymdforskning, ser hon som nästan helt ofattbart.

Hennes dagar fylls numera av viss statistikföring, men även en del forskning. Det som hon just nu ser som det svåraste i sitt liv är att lära sig det nederländska språket.

– Det låter ganska likt tyskan, men det är vissa uttal som är lite knepiga att ta till sig, säger Hannah Petersson.

I Nederländerna har hon träffat kärleken Mark. Ambitionen är att stanna kvar i landet. Nu när hon har hittat en mer fast punkt i livet kan hon se tillbaka på studieåren som händelserika. Under de senaste tre åren har hon bott i fem olika länder.

– Det blev lite för mycket där ett tag, men jag känner mig väldigt lyckligt lottad som fått vara med om väldigt mycket samtidigt, säger Hannah Petersson.

I och med att det blir alltmer sällan som hon befinner sig i Sverige, blir tillfällen som jul och nyår allt viktigare att ta till vara på. Att vara ifrån sina nära och kära i Sverige är det som ser som den stora nackdelen med att bo utomlands.

– Det är alltid kul att komma hem till Rimforsa och få hälsa på familj och kompisar, och det är klart att jag saknar dem, säger hon.

Hannah Petersson inifrån en vakuumkammare som används för att testa satelliter under extremt låg tryck och extrema temperaturer.
Hannah Petersson inifrån en vakuumkammare som används för att testa satelliter under extremt låg tryck och extrema temperaturer.
Hannah Petersson

Ålder: 27

Bor: Delft, Nederländerna

Kommer ifrån: Rimforsa

Yrke: Rymdingenjör

Intressen: Sjunga och åka skidor

Saknar mest med Sverige: Språket och svensk choklad

Dold talang: Duktig på pingis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!