Byn kan få höghus – torgets framtid ska avgöras

Fyra lägenheter? Tolv? Ett höghus? Hur mycket p-platser blir det? Hur ska allt kopplas samman? Nio olika förslag för Rimforsa torg ligger på bordet. Nu ska ett väljas ut.

Idag är det en parkering. I framtiden kanske här också finns hus, lekytor och uteserveringar?

Idag är det en parkering. I framtiden kanske här också finns hus, lekytor och uteserveringar?

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-03-28 20:00

Debatten om hur det nya torget ska se ut pågår för fullt bland invånare och politiker. Kommunen har tagit fram hela nio förslag och betygsatt dem (se faktaruta).

Såhär ser de olika förslagen ut i grova drag. Antalet lägenheter är endast uppskattningar. Maxbetyg är 15:

1) En lång byggnad på södra halvan av torget med kortsidan mot Ica. Centrumfunktioner i bottenplan och nio lägenheter. Betyg: 12.

2) Ett mindre fyravåningshus med centrumfunktioner och sex lägenheter i nordvästra hörnet. Betyg: 12.

3) Långt hus som löper utmed Kalmarvägen med centrumfunktioner och tolv lägenheter. Betyg: 10,5.

4) Åttavåningshus med 32 lägenheter nordöst om torget vid Borgarbacken. Uppemot halva torget kan bli parkering. Betyg: 13.

5) Två mindre byggnader på torget – en i nordväst med fyra lägenheter och diverse verksamheter på bottenplan, och så en "verksamhetspaviljong" i sydöst. Betyg: 13,5.

6) Hus för nio lägenheter och centrumfunktioner nästan i mitten av torget, med kortsidan mot Ica. Betyg: 14,5.

7) Mindre trevåningshus med centrumfunktioner på södra delen med långsidan mot Skolgatan. Fyra lägenheter. Betyg: 13.

8) Parkering på mitten av torget och L-formad byggnad utmed torgets norra kant. Tre-fyra våningar, centrumfunktioner och tolv lägenheter. Saknar avsatt plats för lek. Betyg: 10,5.

9) Två trevåningshus med centrumfunktioner. En i nordväst, en i öst. Åtta lägenheter. Två separata parkeringsytor, men ingen avsatt plats för lek. Betyg: 10,5.

undefined
Illustrationer för förslag 4 (t.v.), 6 (uppe t.h.), och 8 (nere t.h.). De mörkare ytorna är parkeringsplatser. De nästan svarta rutorna är det hus man vill bygg. I förslag fyra ligger inte det på torget, utan nordöst om det.

Visionen, som fastställts i den fördjupade översiktsplanen, är att torget ska bli en plats för människor att mötas. "Det är hit man vill gå en fin sommarkväll för lek och umgänge med vänner i kvällssolen. Njuta av glassen, grönskan och atmosfären under ljusslingorna i träden", skriver kommunen.

– Idag är det i huvudsak en stor parkering, säger Maria Hedberg, plan- och myndighetschef.

– Det är ju bilarna som har företräde på den här ytan. Sen finns den lilla ytan där anslagstavlan står, och nån bänk på andra sidan, det är egentligen det som idag finns till för de oskyddade trafikanterna. Det är väldigt begränsat, så det finns alla möjligheter att göra det bättre.

undefined
"Man kan som kommun välja att jobba med en utökad process, man kanske vill studera nånting lite djupare." Så förklarar Maria Hedberg det så kallade planprogram med nio olika förslag som nu är på samråd. Det är ett sorts frivilligt mellansteg i planprocessen. I Kinda använder man det för att få bättre medborgardialog.

Förespråkar ni på förvaltningen något särskilt alternativ? Det med högst betyg?

– Vi har medvetet valt att hålla oss så neutrala som vi bara kan. Det är ett tidigt skede i processen, säger Maria Hedberg och tillägger:

– Vi avvaktar nu att läsa det som kommer in, så att vi verkligen lyssnar in vad andra tycker innan vi går vidare.

Flera förslag innehåller planer på butikslokaler, tror ni verkligen att det är lönt i Rimforsa?

– Det är ju många år kvar tills det skulle stå nånting på plats. Det läget vi har idag med tre års pandemi och omvärldsläget nu med situationen i Ukraina och Ryssland – det finns ju ingen av oss som kan sia om hur länge effekterna av det här kommer att hålla i sig. Och vad händer sen? För vi måste ändå tänka att det finns något efter det här.

– När vi gör detaljplaner ska vi skapa möjligheter. Till exempel om man pratar flerbostadshus i centrala lägen så handlar det om att möjliggöra för att det ska finnas liv och rörelse på bottenvåningen.

undefined
Idag används Rimforsa torg i princip enbart till parkeringsplatser. Undantagsvis, som under Rimforsa marknad, kan det stå olika stånd och annat här istället.

Hedberg menar att man inte heller vill reglera en exakt användning. Lokalerna ska kunna användas för olika typer av verksamheter, och inte enbart kommersiella.

Om förslaget på ett åttavåningshus skriver ni själva att det motverkar intentionerna i den fördjupade översiktsplanen, hur stort problem är det?

– Det är en fråga som man behöver fortsätta utreda.

Maria Hedberg menar att det eventuella problemet med förslaget ligger i att den öppna ytan blir väldigt stor, eftersom huset i det här scenariot placeras utanför torget.

– Generellt när man pratar torg och att människor ska tycka att det är trevligt och mysigt att uppehålla sig på en plats, så finns det en del studier som visar att det är svårare att få till att folk vill stanna på stora platser. Torg ska helst inte vara större än vad som behövs utifrån platsen och syftet.

undefined
En av faktorerna som bedöms för de olika förslagen på nytt torg är hur väl torget kopplas samman med gatorna och Ica-affären som ligger intill.

Förslagen är nu på ett så kallat programsamråd som pågår till den 10 april. Fram till dess kan allmänheten lämna in sina synpunkter på förslagen. Tanken är att ett av alternativen ska väljas ut för att utredas vidare, vilket ska utmynna i ett detaljplansförslag. Det kommer sedan att behandlas enligt formellt förfarande med samråd och granskning. Tidsplanen går det inte att uttala sig om ännu, säger Maria Hedberg.

Betygssystemet

Betygen sätts utifrån fem kriterier: parkering, sociala ytor, stråk och kopplingar, identitet och bevarande samt karaktärsskapande grönska.

Varje kriterium har tre faktorer. För parkering är det P-platser för boende, gäster, och möjlighet för varutransporter.

Andra faktorer är yta för möten, biologisk mångfald, korsande stråk över torget och torghandel.

Varje faktor bedöms på skalan 0-3 beroende på hur väl det givna förslaget uppfyller visionen. Medelpoängen per kriterium summeras till totalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!