Byn kan fĂ„ höghus – torgets framtid ska avgöras

Fyra lÀgenheter? Tolv? Ett höghus? Hur mycket p-platser blir det? Hur ska allt kopplas samman? Nio olika förslag för Rimforsa torg ligger pÄ bordet. Nu ska ett vÀljas ut.

Idag Àr det en parkering. I framtiden kanske hÀr ocksÄ finns hus, lekytor och uteserveringar?

Idag Àr det en parkering. I framtiden kanske hÀr ocksÄ finns hus, lekytor och uteserveringar?

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-03-28 20:00

Debatten om hur det nya torget ska se ut pÄgÄr för fullt bland invÄnare och politiker. Kommunen har tagit fram hela nio förslag och betygsatt dem (se faktaruta).

SÄhÀr ser de olika förslagen ut i grova drag. Antalet lÀgenheter Àr endast uppskattningar. Maxbetyg Àr 15:

1) En lÄng byggnad pÄ södra halvan av torget med kortsidan mot Ica. Centrumfunktioner i bottenplan och nio lÀgenheter. Betyg: 12.

2) Ett mindre fyravÄningshus med centrumfunktioner och sex lÀgenheter i nordvÀstra hörnet. Betyg: 12.

3) LÄngt hus som löper utmed KalmarvÀgen med centrumfunktioner och tolv lÀgenheter. Betyg: 10,5.

4) ÅttavĂ„ningshus med 32 lĂ€genheter nordöst om torget vid Borgarbacken. Uppemot halva torget kan bli parkering. Betyg: 13.

5) TvĂ„ mindre byggnader pĂ„ torget – en i nordvĂ€st med fyra lĂ€genheter och diverse verksamheter pĂ„ bottenplan, och sĂ„ en "verksamhetspaviljong" i sydöst. Betyg: 13,5.

6) Hus för nio lÀgenheter och centrumfunktioner nÀstan i mitten av torget, med kortsidan mot Ica. Betyg: 14,5.

7) Mindre trevÄningshus med centrumfunktioner pÄ södra delen med lÄngsidan mot Skolgatan. Fyra lÀgenheter. Betyg: 13.

8) Parkering pÄ mitten av torget och L-formad byggnad utmed torgets norra kant. Tre-fyra vÄningar, centrumfunktioner och tolv lÀgenheter. Saknar avsatt plats för lek. Betyg: 10,5.

9) TvĂ„ trevĂ„ningshus med centrumfunktioner. En i nordvĂ€st, en i öst. Åtta lĂ€genheter. TvĂ„ separata parkeringsytor, men ingen avsatt plats för lek. Betyg: 10,5.

undefined
Illustrationer för förslag 4 (t.v.), 6 (uppe t.h.), och 8 (nere t.h.). De mörkare ytorna Àr parkeringsplatser. De nÀstan svarta rutorna Àr det hus man vill bygg. I förslag fyra ligger inte det pÄ torget, utan nordöst om det.

Visionen, som faststÀllts i den fördjupade översiktsplanen, Àr att torget ska bli en plats för mÀnniskor att mötas. "Det Àr hit man vill gÄ en fin sommarkvÀll för lek och umgÀnge med vÀnner i kvÀllssolen. Njuta av glassen, grönskan och atmosfÀren under ljusslingorna i trÀden", skriver kommunen.

– Idag Ă€r det i huvudsak en stor parkering, sĂ€ger Maria Hedberg, plan- och myndighetschef.

– Det Ă€r ju bilarna som har företrĂ€de pĂ„ den hĂ€r ytan. Sen finns den lilla ytan dĂ€r anslagstavlan stĂ„r, och nĂ„n bĂ€nk pĂ„ andra sidan, det Ă€r egentligen det som idag finns till för de oskyddade trafikanterna. Det Ă€r vĂ€ldigt begrĂ€nsat, sĂ„ det finns alla möjligheter att göra det bĂ€ttre.

undefined
"Man kan som kommun vÀlja att jobba med en utökad process, man kanske vill studera nÄnting lite djupare." SÄ förklarar Maria Hedberg det sÄ kallade planprogram med nio olika förslag som nu Àr pÄ samrÄd. Det Àr ett sorts frivilligt mellansteg i planprocessen. I Kinda anvÀnder man det för att fÄ bÀttre medborgardialog.

FöresprÄkar ni pÄ förvaltningen nÄgot sÀrskilt alternativ? Det med högst betyg?

– Vi har medvetet valt att hĂ„lla oss sĂ„ neutrala som vi bara kan. Det Ă€r ett tidigt skede i processen, sĂ€ger Maria Hedberg och tillĂ€gger:

– Vi avvaktar nu att lĂ€sa det som kommer in, sĂ„ att vi verkligen lyssnar in vad andra tycker innan vi gĂ„r vidare.

Flera förslag innehÄller planer pÄ butikslokaler, tror ni verkligen att det Àr lönt i Rimforsa?

– Det Ă€r ju mĂ„nga Ă„r kvar tills det skulle stĂ„ nĂ„nting pĂ„ plats. Det lĂ€get vi har idag med tre Ă„rs pandemi och omvĂ€rldslĂ€get nu med situationen i Ukraina och Ryssland – det finns ju ingen av oss som kan sia om hur lĂ€nge effekterna av det hĂ€r kommer att hĂ„lla i sig. Och vad hĂ€nder sen? För vi mĂ„ste Ă€ndĂ„ tĂ€nka att det finns nĂ„got efter det hĂ€r.

– NĂ€r vi gör detaljplaner ska vi skapa möjligheter. Till exempel om man pratar flerbostadshus i centrala lĂ€gen sĂ„ handlar det om att möjliggöra för att det ska finnas liv och rörelse pĂ„ bottenvĂ„ningen.

undefined
Idag anvÀnds Rimforsa torg i princip enbart till parkeringsplatser. Undantagsvis, som under Rimforsa marknad, kan det stÄ olika stÄnd och annat hÀr istÀllet.

Hedberg menar att man inte heller vill reglera en exakt anvÀndning. Lokalerna ska kunna anvÀndas för olika typer av verksamheter, och inte enbart kommersiella.

Om förslaget pÄ ett ÄttavÄningshus skriver ni sjÀlva att det motverkar intentionerna i den fördjupade översiktsplanen, hur stort problem Àr det?

– Det Ă€r en frĂ„ga som man behöver fortsĂ€tta utreda.

Maria Hedberg menar att det eventuella problemet med förslaget ligger i att den öppna ytan blir vÀldigt stor, eftersom huset i det hÀr scenariot placeras utanför torget.

– Generellt nĂ€r man pratar torg och att mĂ€nniskor ska tycka att det Ă€r trevligt och mysigt att uppehĂ„lla sig pĂ„ en plats, sĂ„ finns det en del studier som visar att det Ă€r svĂ„rare att fĂ„ till att folk vill stanna pĂ„ stora platser. Torg ska helst inte vara större Ă€n vad som behövs utifrĂ„n platsen och syftet.

undefined
En av faktorerna som bedöms för de olika förslagen pÄ nytt torg Àr hur vÀl torget kopplas samman med gatorna och Ica-affÀren som ligger intill.

Förslagen Àr nu pÄ ett sÄ kallat programsamrÄd som pÄgÄr till den 10 april. Fram till dess kan allmÀnheten lÀmna in sina synpunkter pÄ förslagen. Tanken Àr att ett av alternativen ska vÀljas ut för att utredas vidare, vilket ska utmynna i ett detaljplansförslag. Det kommer sedan att behandlas enligt formellt förfarande med samrÄd och granskning. Tidsplanen gÄr det inte att uttala sig om Ànnu, sÀger Maria Hedberg.

Betygssystemet

Betygen sÀtts utifrÄn fem kriterier: parkering, sociala ytor, strÄk och kopplingar, identitet och bevarande samt karaktÀrsskapande grönska.

Varje kriterium har tre faktorer. För parkering Àr det P-platser för boende, gÀster, och möjlighet för varutransporter.

Andra faktorer Àr yta för möten, biologisk mÄngfald, korsande strÄk över torget och torghandel.

Varje faktor bedöms pÄ skalan 0-3 beroende pÄ hur vÀl det givna förslaget uppfyller visionen. MedelpoÀngen per kriterium summeras till totalen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!