Här fortsätter undervisningen - "Aldrig känts logiskt"

På Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa bor närmare 70 elever. För skolledningen har coronapandemin varit en svårnavigerad djungel - fylld av tuffa ställningstaganden.

Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa är ett internat. "Distansundervisning har aldrig känts logiskt", konstaterar rektorn Daniel Bjurhamn om pandemin.

Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa är ett internat. "Distansundervisning har aldrig känts logiskt", konstaterar rektorn Daniel Bjurhamn om pandemin.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-11-18 15:16

Bara timmar efter de nya beskeden från regeringen, om återinförda möjligheter till distansundervisning, tar rektor Daniel Bjurhamn emot oss utanför den stora herrgårdsbyggnaden. Här, på ena sidan skolområdet, har personalen sina kontor. På den andra sidan sker undervisningen ännu i fysisk form. Ända sedan pandemins start i mars månad har så varit fallet

Visserligen har åtgärder genomförts men de allmänna restriktionerna har aldrig helt "passat" skolans verksamhet.

– Vår filial i Linköping, dit eleverna pendlar varje dag, är en helt annan sak. Här i Rimforsa bor eleverna. Att då stänga köket och matsalen och bedriva distansundervisning har aldrig känts logiskt och där har vi fört en dialog med Folkhälsomyndigheten, berättar Bjurhamn och fortsätter:

– Vi har strikta lunchtider i matsalen, vi har ställt in alla kvällsaktiviteter, vi har glesat ut i klassrummen och vi uppmanar eleverna att stanna på internatet i så stor utsträckning som möjligt. Det är ett torftigt liv.

undefined
Vid skolan bor cirka 70 elever. I dialog med Folkhälsomyndigheten håller skolan därför igång sin fysiska undervisning. Om misstänkt smitta uppstår finns möjligheter till isolering.

Under onsdagen höll rektorn, i flera omgångar, ett informationstal till skolans elever.

– Det jag ville säga var att det är riktigt allvarligt nu. Det hänger på oss här på skolan om vi ska kunna hålla igång vår verksamhet fram till jul. Får vi in smitta, vilket vi inte har fått än, måste vi stänga.

Att fysisk undervisning bedrevs när höstterminen började tror Bjurhamn var väsentligt för skolans överlevnad. Han bedömer att 75 procent av eleverna som kommit in på skolans utbildningar hade tackat nej annars.

– Vi funderade mycket på hur vi skulle starta terminen med alla nya elever, om vi skulle ha någon form av inslussning, men vi fortsatte att köra på våra hårda rutiner. För oss som skola har det varit en stor utmaning att våga fatta beslut utifrån vår egen verklighet och logik - beslut som kanske inte helt följer de allmänna råden.

undefined
Eleven Lydia Ramström är glad över att skolan fortsatt har fysisk undervisning. "Det känns tryggare att vara här än någon annanstans", konstaterar hon.

För eleven Lydia Ramström, som går sitt andra år på bibelskolan, känns det tryggt att ha fortsatt fysisk undervisning. Hon håller sig på skolområdet och mycket av umgänget med kompisar sker utomhus.

– Vardagen är väldigt annorlunda. Förut umgicks vi i stora gäng, kramades mycket och hängde tillsammans hela tiden. Nu måste man tänka efter mycket mer. Det blir många promenader, berättar hon och avslutar:

– Visst känns det lite oroligt med tanke på hela situationen men vi är hoppfulla och litar på att gud är god.

I skolans matsal är reglerna strikta. Varje kurs äter under olika tider och vartannat bord är avstängt.
I skolans matsal är reglerna strikta. Varje kurs äter under olika tider och vartannat bord är avstängt.
Karta: Liljeholmens Folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!