– Vi såg att den befintliga byggrätten, med fyra villatomter, skulle gå att använda på ett mycket bättre sätt nu när det efterfrågas fler bostäder. I diskussioner med tjänstemän och politiker har vi kommit fram till att det här är något kommunen vill ha, säger företagets Michael Casselbrant.
Det var för 15 år sedan som bostadsaktören förvärvade markområdet som ligger en kilometer söder om Rimforsa. 2006 var detaljplanen klar vilket möjliggjorde totalt 31 tomter fördelade på två huvudetapper. Nu, när nästintill alla tomter är sålda, är ett nytt förslag på detaljplan ute för samråd. Den tänkta förändringen är att fyra större villatomter istället ska ge plats för åtta hus med tre radhuslägenheter i varje. Utöver det planeras bland annat carportar och gemensamhetsutrymmen.
– Vi tycker att det är ett bra sätt att använda befintliga markresurser och befintlig infrastruktur. Det har ju hänt väldigt mycket inom samhällsdebatten sedan vi tog fram den ursprungliga detaljplanen där man i dag vill göra samhället tätare, och det tycker vi att det här området tål, förklarar Casselbrant och fortsätter:
– Den ambition som kommunen har tagit fram är oerhört lovande. Rimforsa som samhälle har alla möjligheter att växa sig större.
Ser ni att det kan finnas några motsättningar mot era planer?– Det är inte ovanligt att grannar och andra har synpunkter när detaljplaner förändras men det är ju därför man också har ett samråd. Vår bedömning är dock att projektet tillför området något och vi har också ambitioner om att utnyttja de yttre förutsättningarna på ett positivt sätt. Annars kommer det nog inte att fungera så bra, svarar Michael Casselbrant.
Finns det någon risk att den omkringliggande naturen påverkas negativt?– Nej det gör det inte, det har jag svårt att se. Här bygger vi ett samhälle med en ganska lokal prägel. Det finns mycket att fylla ut innan naturkvalitéer eller grönområden förstörs.
Planen är att kommunfullmäktige, när alla delar av processen är genomförda, ska kunna anta den nya detaljplanen i slutet av året. Därefter ska projektet genomföras inom en femårsperiod.
– Självklart måste man alltid vara försiktig vid förtätning av samhällen, det finns ju en viss karaktär i Rimforsa och den måste vi vara rädda om. Därför är det väldigt viktigt att lyssna av vad allmänheten tycker och grunda beslutet på utförliga analyser, men utifrån det förslag på detaljplan som finns så tycker jag att det ser ut att passa bra in i området, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) inför det planerade samrådsmötet i Rimforsa den 18 juni.