Ny plan för nytt bostadsområde i Rimforsa

Byggplanerna på marken Rimforsa 1:49 har väckt mycket känslor. Mer än 40 personer lämnade in sina synpunkter när planförslaget var på samråd. Nu är en korrigerad version ute på vad som kan bli en sista granskning innan politikerna ska ta beslut i frågan.

”Huvuddelen av Kinda kommun tycker att det är fantastiskt att det ska byggas, för bygger vi i Rimforsa så gynnar det hela kommunen”, säger Magnus Lidén.

”Huvuddelen av Kinda kommun tycker att det är fantastiskt att det ska byggas, för bygger vi i Rimforsa så gynnar det hela kommunen”, säger Magnus Lidén.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-03-22 17:00

Över 5 miljoner kronor. Så mycket har markägaren Magnus Lidén redan plöjt ner i projektet, som påbörjades år 2016. Och fortfarande har man inte tagit ett enda spadtag.

Men det kan det bli ändring på nu. Om den reviderade detaljplanen går igenom väntas 17 parhus och 18 villor, totalt 52 bostäder, byggas på markplätten i nordvästra Rimforsa. Den ursprungliga planen med uppemot 70 bostäder fick göras om för att bland annat inte ta jordbruksmark i anspråk.

– Att göra ett sånt här jobb i en kommun där tomterna är väldigt billiga är det ju inte världsbäst ekonomi i. Det hade ju varit bättre att få in så mycket som möjligt rent ekonomiskt. Det kommer att kosta mig sammanlagt 20 miljoner att fixa till det här, säger Magnus Lidén, och fortsätter:

– Såklart jag hade hoppats på mer, men jag är jättenöjd och stolt och glad att vi får till det, förhoppningsvis.

Förhoppningsvis, ja. Planerna har stött på en hel del motstånd bland boende i närområdet. I redogörelsen för de svar man fått in under samrådstiden finns synpunkter från över 40 personer, de flesta av dem negativa till bygget.

Tär det på dig att du ligger i konflikt med folk?

– Jag ligger inte i konflikt på det sätter, säger Lidén och fortsätter:

– Jag hör ju mer negativt än positivt, men jag har inga bekymmer med det. Det finns ju folk som inte hälsar, men det struntar jag fullständigt i. 

undefined
En illustration över hur bebyggelsen på området Rimforsa 1:49 kan komma att se ut. Vägen som löper längs med områdets södra kant är Ulrikavägen.

En utbredd åsikt bland kritikerna tycks vara att det istället skulle byggas söder om det planlagda området 1:49, på området som betecknas Rimforsa 1:126. Lidén äger även detta.

– När vi satte igång 1:49 så var det många runt 1:49 som tycker att det ska byggas på 1:126. Men när det kom upp att det eventuellt skulle byggas på 1:126 så har ju folk runt om där tyckt precis tvärtom, säger Lidén.

Har man inte en poäng i att det finns kulturvärden på 1:49 som inte finns söderut, på 1:126?

– Själva säteriet är ju kvar i den prakt och den storleken som det är. Det är ju inte där vi ska bygga, så jag ser inte att vi förstör något kulturvärde. Jag förstår hur de tänker, men skulle vi göra en detaljplan som inte nån tyckte nånting om så får vi hamna uppe på Mars eller Pluto.

undefined
Men finns det nånting på 1:49 du kan förstå är mer känsligt än på 1:126, man pratar exempelvis om att det finns fladdermöss där? "Den frågan är utredd och klar. Allt är utrett för att kunna bygga", svarar Lidén.

Just nu är detaljplanen på en sista granskning innan den eventuellt kan antas av kommunfullmäktige. Det kan ske tidigast i september. Markägaren menar att de barnfamiljer som han pratat med som vill flytta till området påverkas av de boendes inställning, och om kommunen godkänner planen tror han att beslutet kommer att överklagas. 

– Ja, det tror jag. Det är ju väldigt tragiskt, för de här barnfamiljerna känner ju en bitterhet över det här, en ledsamhet. De känner sig ju nästan inte välkomna till området där för att det finns vissa som inte tycker att de ska vara där.

undefined
Hallstad säteri är ett av de kulturvärden som behöver skyddas på området, menar somliga kritiker till byggnation på 1:49. "Själva säteriet är ju kvar i den prakt och den storleken som det är", menar exploatören.

Om bygget till slut blir av så har Lidén en tydlig idé för hur han vill göra för att hålla nere priserna. Det handlar dels om en gör-det-själv-approach.

– Om du bygger ett hus i Linköping idag så ägs ju ofta marken av nåt husföretag, och du får inte ens måla fasaden själv. Vi vill låta folk göra det själva.

Dessutom ska husen vara något mindre.

– Många bygger 170–180 kvadratmeter, men man kan bygga 110 kvadratmeter med tre stora rum, så blir det billigt och kreti och pleti har råd att bo där.

Enligt Lidén är det mycket mer lönsamt att bygga i Linköping än i Rimforsa. Kostnaden för infrastrukturen är densamma, men tomterna i Linköping kan man sälja betydligt dyrare. ”Det kanske är 2 miljoner kronors skillnad”, säger han. Ändå vill han investera i Rimforsa för att kommunen ska växa. En sorts lokalpatriotism, menar han.
Enligt Lidén är det mycket mer lönsamt att bygga i Linköping än i Rimforsa. Kostnaden för infrastrukturen är densamma, men tomterna i Linköping kan man sälja betydligt dyrare. ”Det kanske är 2 miljoner kronors skillnad”, säger han. Ändå vill han investera i Rimforsa för att kommunen ska växa. En sorts lokalpatriotism, menar han.
Processens gång

Ett första förslag på detaljplan var ute på samråd mellan den 13 december 2021 och den 6 februari 2022. Under den tiden samlades synpunkter in, som föranledde vissa nya eller fördjupade utredningar.

Den 8 mars lades ett reviderat detaljplaneförslag ut på granskning, som pågår till den 11 april. Tanken är att ytterligare detaljer ska kunna korrigeras, innan hela planen skickas till kommunfullmäktige (kf) att ta ställning till.

Godkänner kf planen kan beslutet överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!