Här renoveras 100 meter vägtrumma - Långa köer väntar

De som pendlar mellan Kisa och Rimforsa får vara ute i god tid den kommande månaden. Här, på riksväg 23/34, genomförs en stor renovering - och väntetiderna kan vara långa.

På riksväg 23/34, i höjd med Efsinge söder om Rimforsa, ska en 100 meter lång vägtrumma rustas upp.

På riksväg 23/34, i höjd med Efsinge söder om Rimforsa, ska en 100 meter lång vägtrumma rustas upp.

Foto: Arkiv/Morgan Karlsson

Rimforsa2020-11-11 12:29

– Sträckan som är avstängd är lång och genomsläppningstiden, från start till stopp, ska egentligen vara fem minuter. Våra medarbetare har märkt att det kan vara längre än så ibland, uppemot tio minuter, och givetvis är det tråkigt när ett arbete påverkar trafiken så pass mycket, konstaterar Bernt Karlsson, platschef på Svevia i Kisa.

Av Trafikverket har den lokala entreprenören fått i uppdrag att stärka upp en 100 meter lång vägtrumma i plåt i närheten av Efsinge strax söder om Rimforsa. Konstruktionen är enligt projektledaren "slut i botten" och genom så kallad betonginjektering förebyggs ytterligare, mer omfattande, skador. Trumman är omkring 60 år gammal.

– Trummans syfte är att vårflödet, alltså snösmältningen, ska kunna passera genom dalgången. Målet är att behålla den flödesriktning som var när det inte fanns någon väg, förklarar Karlsson.

undefined
Vid arbetet kan väntetiderna vara långa. "Genomsläppningstiden, från start till stopp, ska vara fem minuter", säger platschef Bernt Karlsson.

Prislappen för renoveringen landar på mellan 750 000 och en miljon kronor. Arbetet inleddes under veckan.

– Det är väl inte helt säkert att vi hinner klart i november men det är förhoppningen.

Vad är er största utmaning?

– Som vi ser det är det att trafiken ska kunna flyta på så bra som möjligt. Vi har ganska mycket pendlingstrafik här och för dem är det säkerligen inte så roligt, svarar Karlsson och avslutar:

– Samtidigt är det bättre med ett stopp under en kortare tid än att trumman blir så dålig och att den faller ihop. Då skulle vi prata om arbete i flera månader.

Karta: Riksväg 23/34, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!