– Det är så roligt. Detta är min barndom och det är bland annat därför som jag vill föra det vidare, säger Katarina Karlsson.
Under en heldag någon dag inför första advent, ses Katarina Karlsson och Monica Ekholm för att stöpa ljus. Under de senaste sex åren har även Monica Ekholms döttrar, Susanne Ekholm och Helena Ekvall, hakat på traditionen.
I fredags var det dags för årets ljusstöpardag då de släpper allt annat de har, och i år sågs de hemma hos Katarina Karlsson i Rimforsa. Allt som är möjligt att flytta ut ur köket har försvunnit för att frigöra på mycket plats som möjligt. Golvet har täckts över för att det droppande stearinet inte ska hamna på golvet. Vid sjutiden på fredagsmorgonen sågs de allesammans för att börja.
Förberedelserna började redan två kvällar tidigare då Katarina Karlsson började att knyta upp tråd, som senare blir ljusets veke, på träredskapen som sedan ska doppas i det smälta stearinet. Just det smälta stearinet är också viktigt att det håller en jämn temperatur kring 70 till 72 grader.
– Det är viktigt att tråden blir rak, annars kommer inte ljuset att bli rakt heller, säger Katarina Karlsson.
Trådarna ska doppas i det varma stearinet 28 gånger. Vid varje doppning blir ljuset lite bredare, sedan måste det hänga en stund innan det kan doppas ännu en gång. Detta är en process som pågår i stort sett hela dagen och totalt är det 210 ljus som de skapar under den här dagen.
Katarina Karlsson berättar att intresset för att stöpa ljus kommer sedan hon var liten. Det var en tradition redan då och med åren har hon velat hålla det vid liv. Hennes mor började med ljusstöpning i scouternas mammaförening och då såldes ljusen på marknader. Då var Katarina Karlsson i åttaårsåldern och sedan dess har nu också varit intresserad.
Även hennes vän Monica Ekholm tycker att det är roligt att ses och ägna en heldag åt projektet.
– Vi räknar med att hålla på hela dagen. För mig är det också en rolig tradition som vi vill hålla vid liv, säger Monica Ekholm.
Enligt Katarina Karlsson är ljusstöpning en syssla som allt färre ägnar sig åt, och hon tycker det är synd. Men just därför ser hon det som viktigt att föra vidare traditionen.
– Jag tror inte att det är så många som stöper egna ljus längre, men vi tycker att det är jätteroligt. Vi fikar och dricker kaffe och gör det till en rolig dag, säger hon.