– Det här innebär en fördubbling av produktionskapaciteten och är en förutsättning för att Rimforsa och Kinda ska kunna växa. I dagsläget ligger vi på bristningsgränsen, så därför vill vi trygga den kvalité som vi levererar, förklarade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L), vid det symboliska startskottet för projektet.
Om- och tillbyggnationen av vattenverket i Rimforsa har suttit långt inne. Redan för drygt ett år sedan fattade kommunen det första tilldelningsbeslutet i projektet, då med målet att sätta spaden i jorden under våren, men på grund av ett överklagande och en fällande dom i förvaltningsrätten har tidsplanen förskjutits. Till slut blev det Linköpingsföretaget Miljöbyggarna Entreprenad AB som tilldelades byggprojektet.
– Det känns skönt att vi kan komma igång nu och egentligen har jag ingen kommentar till turerna som varit. Jag tycker att det är ledsamt att man ska behöva använda förvaltningsrätten, det är inget vi strävar efter, men nu ser vi fram emot det här projektet, säger företagets vd Lars Westin och samhällsbyggnadschefen Bita Almasian fortsätter:
– Det här är en typ av entreprenad som vi inte gör så ofta, det måste man ha med i beaktande, så den här resan har varit värdefull för oss och vi har lärt oss en hel del. Vi har också jobbat igenom våra egna rutiner och processer när det gäller utvärderings- och upphandlingsmetodik.
Med en totalsumma på cirka 25 000 000 kronor kommer vattenverkets kapacitet att öka från dagens 1 500 personer till ungefär 3 500. Genom tillbyggnaden kommer anläggningen, som grundlades i början av 1970-talet, bland annat att kompletteras med så kallade dynasandfilter för spolvattnet samt långsamfilter för råvattnet.
– Jag skulle tro att det här vattenverket, som vi nu bygger ut, kan räcka i cirka 20-30 år till, gott och väl, men sedan beror det mycket på teknikutvecklingen och invånarnas förändrade beteendemönster. Det är mycket som kommer att hända i framtiden som vi inte kan se i dag, berättar Almasian.
Med en mild vinter hoppas Miljöbyggarna att vattenverket ska kunna stå klart i december nästa år.
– Den här årstiden är problematisk, det får inte bli 20 minusgrader i flera månader, då kan vi inte gjuta, men vi hoppas att allt markarbete ska kunna vara färdigt vid årsskiftet, avslutar projektets platschef Richard Johansson.