Här vill de boende ha sänkt hastighet: "Känns onödigt"

600 meter med hastighetsgränsen 70 kilometer i timmen, mitt emellan två 50-skyltar, och med flera tomtgränser precis intill. Här, på länsväg 603 i Rimforsa, vill de boende ha sänkt hastighet.

"Det känns onödigt att hastigheten ska vara högre just här", menar Pia och Per Wange som berättar att det kan vara obehagligt med trafiken när de hämtar sin post.

"Det känns onödigt att hastigheten ska vara högre just här", menar Pia och Per Wange som berättar att det kan vara obehagligt med trafiken när de hämtar sin post.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-02 06:00

– Det rör sig barnvagnar, rullatorer, cyklister och joggare här, och det är egentligen en typisk 50-sträcka. Den är inte särskilt bred, det ligger många boenden i direkt anslutning och det går utfarter direkt ut på vägen. Det känns onödigt att det ska vara högre hastighet just här, säger sommarbostadsägarna Pia och Per Wange.

undefined
Sju fastighetsägare längs en 600 meter lång sträcka på länsväg 603 i Rimforsa vill att hastigheten ska sänkas från 70 till 50 kilometer i timmen.

Tillsammans med sex andra fastighetsägare, samtliga längs den aktuella sträckan, har paret skickat in en skrivelse till Länsstyrelsen Östergötland. Här lyfter de fram den upplevda problematiken kring hastighetsgränsen. De menar att många trafikanter "gärna drar på där det blir 70 igen". Något som gör det obehagligt att till exempel hämta posten i brevlådan.

– Det här är en sak som vi har pratat om att göra länge, säkert i flera år, och givetvis har vi förhoppningar om att länsstyrelsen ska sänka hastigheten. Vi har pratat med samtliga boende längs sträckan och alla håller med om att det är jobbigt när trafiken passerar i så hög hastighet, förklarar Per och Pia Wange och fortsätter:

– Det har byggts väldigt många hus längs den här sträckan (från Kalmarvägen till riksväg 23/34) under de senaste 10-15 åren vilket har gjort att trafiken har ökat och utvecklingen säkert inte hängt med. Vi förstår att länsstyrelsen har annat att göra men får de aldrig reda på det sker aldrig någon förändring – och därför gör vi det här.

Kommer en hastighetssänkning hjälpa då?

– Då kommer de i alla fall inte att köra 80 kilometer i timmen. Förhoppningsvis skulle det få ned hastigheten.

undefined
"Om det finns nya förhållanden, till exempel fler bostäder, kan det absolut tas med i bedömningen", berättar Martina Olsson, länsjurist vid länsstyrelsen.

Länsjuristen Martina Olsson, som hanterar förslag om trafikföreskrifter vid länsstyrelsen, vill inte kommentera det aktuella ärendet innan hon har gjort en ordentlig bedömning. Så här säger hon om själva processen:

– I ett första skede bedömer vi förslaget och tar reda på ifall det behöver startas en större utredning. Isåfall remitterar vi ärendet till Trafikverket, polisen och kommunen och tar därefter in alla synpunkter, berättar hon och fortsätter:

– Skäl till förändrade trafikföreskrifter är framförallt trafiksäkerhet - men det kan också handla om andra omständigheter. Om det finns nya förhållanden, till exempel fler bostäder, kan det absolut tas med i bedömningen.

Hur lång tid tar handläggningen?

– Vi förstår att det är angeläget så vi handlägger så fort som möjligt, avslutar Olsson.

Pia och Per Wange är sedan länge sommarboende strax intill länsväg 603. Många av deras grannar är fastboende.
Pia och Per Wange är sedan länge sommarboende strax intill länsväg 603. Många av deras grannar är fastboende.
Karta: Länsväg 603, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!