Här kan förskolan byggas: "En bred politisk enighet"

Det mesta lutar åt att grönområdet vid Dalvägen blir platsen för Rimforsas nya förskola. "Då måste man verkligen tänka över trafiksituationen", säger närboende Annelie Jönsson.

Här, vid Dalvägen i Rimforsa, plockades en tillfällig förskola bort år 2010. Nu kan det bli aktuellt att bygga upp en ny på platsen.

Här, vid Dalvägen i Rimforsa, plockades en tillfällig förskola bort år 2010. Nu kan det bli aktuellt att bygga upp en ny på platsen.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-11-03 12:13

Som vi tidigare har rapporterat är behovet av nya förskoleplatser i Rimforsa skriande just nu. Med en positiv inflyttning de senaste åren har barnkullarna vuxit kraftigt – något som gör att lokalerna inte längre räcker till. Vid måndagens kommunstyrelsesammanträde gav Kindapolitikerna ett så kallat starttillstånd i byggprojektet som gör att samhällsbyggnadsnämnden får tillgång till de planerade investeringsmedlen, och därmed kan påbörja arbetet på allvar.

Samtidigt meddelade kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och oppositionsrådet Conny Forsberg (S) att förskolans ungefärliga placering ser ut att vara avgjord. En fråga som kommunen har jobbat intensivt med.

undefined
Här, vid Dalvägen i Rimforsa, plockades en tillfällig förskola bort år 2010. Nu kan det bli aktuellt att bygga upp en ny på platsen.

– Det är fortfarande vid Tävelstadområdet som vi tänker oss men inte uppe vid Högabacken, som det pratades om från början, utan närmare järnvägen. Det låg en tillfällig förskola i det området tidigare, förklarar Forsberg.

– Det finns en bred politisk enighet kring att det här är ett bra alternativ. Tanken är att initialt söka ett tillfälligt bygglov som räcker i tio plus fem år för att under den tiden söka ett permanent bygglov, fortsätter Segerstéen.

Tanken är, enligt politikerna, att bygga en förskola på två våningar med rum för mellan 80 och 120 barn. Segerstéen berättar mer:

– Vi har sagt att förskolan ska byggas med moduler så att vi, om Trafikverket under detaljplaneprocessen skulle förbjuda en förskola på området, enkelt kan flytta den. Samtidigt är den konstruerad för att vara en permanent lösning.

undefined
Detaljplanen för området tillåter inte en förskola samtidigt som behovet av förskoleplatser är akut. Därför planerar kommunen att söka ett tillfälligt bygglov.

Ida Härnström, kommunens projektledare för byggnationen, bekräftar att området vid Dalvägen är det mest heta alternativet just nu.

– Ja, vi har ett inriktningsbeslut om placeringen men den är inte avgjord än. Exakt var är inte klart utan vi håller på att ta fram olika skisser som behöver utvärderas i syfte att få till bäst funktion, förklarar Härnström och fortsätter:

– Innan vi bestämmer oss ska vi försöka ta kontakt med de närmaste grannarna.

undefined
Närboende Annelie Jönsson tycker att kommunen måste prioritera säkerheten om de bygger en ny förskola vid Dalvägen. "Det måste vara en säker plats för oss som bor här också", konstaterar hon.

Annelie Jönsson, 38, är en av de personer som bor precis i närheten av den plats där kommunen nu planerar att bygga en ny förskola. Enligt henne är trafiksituationen bland det viktigaste.

– Våra grannar bodde här när det fanns en tillfällig förskola och de har berättat att det ofta var kaosartat vid lämning och hämtning. Om det byggs en förskola här behövs en ny väg, en tillfart, istället för endast en vändplats, förklarar hon och fortsätter:

– Vi som bor här är också bortskämda med grönområden och det kommer ju såklart att bli en stor saknad om de försvinner. Visst är vi alla eniga om att det behövs en ny förskola i Rimforsa men är detta verkligen den rätta platsen?

Annelie jobbar som barnskötare, men inte i Rimforsa utan i Kisa.

– Jag tycker att man ska tänka på att bygga många små rum i den nya förskolan istället för färre större. För personalen är det alltid bättre att kunna dela upp barnen i mindre grupper, konstaterar hon.

undefined
Järnvägen ligger precis intill det tänkta området. Avståndet varierar beroende på vilken exakt placering kommunen väljer.

Enligt projektledaren Ida Härnström är tanken att de slutgiltiga besluten ska tas på den här sidan årsskiftet.

– När jag har ett förslag på placering skickas det ut till politiken för information. Sedan måste vi få vårt tidsbegränsade bygglov prövat av jävsnämnden samtidigt som berörda fastighetsägare får tycka till, förklarar hon och fortsätter:

– Vår förhoppning, och det vi jobbar för, är att förskolan ska vara på plats vid årsskiftet 2022/2023.

Rimforsabon Annelie Jönsson, 38, bor precis intill den plats där kommunen nu planerar en ny förskola. "Man måste se över trafiksituationen", konstaterar hon.
Rimforsabon Annelie Jönsson, 38, bor precis intill den plats där kommunen nu planerar en ny förskola. "Man måste se över trafiksituationen", konstaterar hon.
Mer om förskolan

Behovet av nya förskoleplatser är akut i Rimforsa samtidigt som kommunen saknar detaljplanerad mark för att bygga en ny förskola. Att förändra en detaljplan tar tid som inte finns. Därför planerar kommunen att initialt söka ett tillfälligt bygglov som möjliggör en snabbare process. Det tillfälliga bygglovet gäller i tio år med möjlighet till förlängning i ytterligare fem. Under den här tiden planerar kommunen att ta beslut om och möjliggöra någon typ av permanent lösning.

Karta: Dalvägen, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!