Hemlösa katter: "Lämnas i burar"

Annica Hillberg från Rimforsa tar hand om några av de uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter som finns i Sverige.

Annica Hillberg, som driver Livet med Jourkatter, kämpar bland annat för att alla katter ska ID-märkas. "Alla katter ska vara någons ansvar, då kan man börja snacka föränring", säger hon.

Annica Hillberg, som driver Livet med Jourkatter, kämpar bland annat för att alla katter ska ID-märkas. "Alla katter ska vara någons ansvar, då kan man börja snacka föränring", säger hon.

Foto: Maria Hedenlund

Rimforsa2020-10-23 16:00

Vecka 43 har "Hemlösa katters vecka" satt fokus på situationen för övergivna katter, med uppmaningen att skänka mat till katthemmens insamlingslådor. Trots årets nya föreskrifter från jordbruksverket om att utekatter bör kastreras eller steriliseras för att förhindra okontrollerad förökning, har problemet inte minskat för Annica Hillberg som driver Livet med Jourkatter och tar hand om katter som lämnats åt sitt öde.

– Lagen har nästan ersatt sommarkattsproblematiken, nu hittas det fler vuxna dräktiga katter. Dom lämnas i burar utanför katthem eller i skogen. Det är synd, det var ju inte riktigt så lagen var tänkt att fungera. Jag tror och hoppas att det är övergående, säger hon. 

Den största boven i dramat anser hon vara det som kallas "buskavel" - att man avlar på långhåriga katter och säljer kattungarna som raskatter. 

– Man kan aldrig veta hur många procent av det ena eller det andra som en blandras har, korsade katter kan aldrig ha en stamtavla. Men att de säljs som raskatter gör att hemlösa katter på katthemmen får stå tillbaka.

Hur ska man som privatperson tänka om man vill köpa en katt?

– Vill man köpa från en förening kostar även en icke rasren katt några tusen, det är för att de sälja försäkrade, chippade, vaccinerade och besiktigade hos veterinär. Hos säljare ska man be att få se stamtavla, och träffa föräldradjuret. En stamtavla kostar 200 kronor. Och man ska dra öronen åt sig om säljaren inte ställer frågor - en säljare ska vilja veta var katten hamnar.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om