År 2001 var Kindaborna 10 096 till antalet, men därefter kom invånarantalet att dala. Drygt tio år senare, år 2012, nåddes den lägsta befolkningssiffran sedan åtminstone år 1950, det år då SCB:s kommunstatistik börjar. Då, i mitten av 1900-talet, var invånarna i Kinda 13 489 stycken. 60 år senare var samma siffra 9 744.
I dag kan Kindas kommunledning notera en växande befolkning i sju raka år. Prognosen för 2021 fortsätter att peka uppåt och förutspår att Kindaborna är 10 087 stycken vid 2022-års intåg. Det skulle innebära 93 fler på bara ett år.
– Jag kan inte svara på varför befolkningsmängden sjönk under stora delar av 2000-talet men det jag ser nu är att kommunen har haft ett större fokus på att skapa tomter – skapa möjlighet att flytta hit. Sedan har vi, under de senaste åren, en trend där man inte längre per automatik väljer att flytta till de stora städerna, konstaterar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) och fortsätter:
– Det har flera förklaringar. Dels har prisbilden i de större städerna ökat dramatiskt. Sedan handlar det om otryggheten för barnen med tanke på det som händer i samhället. Även pandemin, och arbete på distans, spelar in.
I Kindas budget för 2021 var målet att befolkningen skulle öka med 35 personer. Nu ser ökningen ut att bli betydligt större. Det gör att det ekonomiska resultatet ser ut att landa på plus 40 miljoner kronor. Det är det största plusresultatet bland de mindre kommunerna i länet – något P4 Östergötland var först att rapportera.
– Visst får vi ökade kostnader, bland annat kopplat till barnomsorgen, men vi får å andra sidan ökade skatteintäkter. Det som är viktigt att komma ihåg är att även näringslivet tjänar på en ökad befolkning. Fler handlar på affärerna och fler köper tjänster. Ökningen är inte enbart en kommunal angelägenhet, menar Segerstéen.
Hur ska ni behålla trenden och de nya invånarna?
– Det är genom att se till att vi kan hålla en bra service, vård- och omsorg och skola. Sedan gäller det att vi sköter vår ekonomi så att vi kan fortsätta att hålla en lagom skattenivå, svarar kommunalrådet.
– Sedan får man givetvis pucklar som man måste ta tag i när ett samhälle, framförallt Rimforsa, växer. Förra året byggde vi ut vattenverket. Nu är det behovet av en förskola och en skola som behöver lösas, fortsätter han.