Ovanför Ture Göranssons hus har han sju kupor. Räknar man med alla kupor har han tio. På vintern har han ungefär 10 000 bin men på sommaren växer antalet så det kan bli 50 000 bin. Ett samhälle varierar i styrka med årstiden.
I kupan finns det olika ramar där bina bor, äter, och trycker ihop sig för att hålla värmen. I bikupan är det ungefär 35 grader. Det är drottningen som lägger alla ägg. Sen är det arbetsbina, honorna, som ska mata dem. När drottningen har lagt äggen blir de larver som sen blir till puppor och slutligen till bin.
– Såhär års vill bina ha honung. Det finns inte många blommor kvar så ser de honung vill de äta det.
Ture Göransson pekar på en bikupa där bin surrar runt om för att få tag på honung.
– Om ett bi hittar honung eller blommor dansar de för varandra. De förklarar vart och hur mycket honung det finns.
Bin behöver nektar, pollen och vatten. På sommaren samlar de in så mycket nektar och pollen de hinner. Av nektarna gör bina honung somde sedan förvarar i kupan inför vintern.
Bina surrar runt omkring oss men Ture Göransson är van vid dem.
– Bina märker om man är rädd. De är precis som andra djur. Man ska göra lugna rörelser.
När vi ska kolla i en kupa gör Ture Göransson en liten eld.
– Jag brukar tända i rökpusten, med den kan jag puffa lite rök på bina så att de lugnar ner sig flyttar undan.
Intresset för natur har alltid funnits men det var när Ture Göransson fick en bikupa av sin hustru som biodlingen tog fart. Han har både lärt sig av andra och gått kurser.
Ture Göransson har snälla bin.
– Är det varmt kan jag ta av mig huvan. Bina är genetisk olika precis som människan. Vissa är snälla och andra är elaka. En del samlar mycket honung och andra inte.
Är det någon drottning som är extra bra avlar Ture Göransson på den. Han tar med sig ett miniatyrsamhälle med bin och åker till Visingsö. Där finns det bra hanar. Drottningen lämnar bara kupan när den ska para sig, och det ska ske med en drönare från ett annat bisamhälle. Visingsö är en parningsstation för den här birasen som kallas gula bin. Drottningen parar sig med ett flertal drönare, kanske tio till tjugo.
Drönarna, hanarna, är också större än honorna. De föds inte med alla kromosomer och kan inte stickas. Deras plikt är att para sig med drottningen. Trots att de parar sig så är det bara gener från drottningen och drönarens pappa som befruktar ett ägg.
– Honungen som bina har samlat vill de äta upp. De samlar till vintern för att ha något att äta.
När bina är ute och flyger samlar de nektar och pollen. Det är som deras protein och kolhydrater. Honungen som bina gör har visat sig enligt forskning vara antibakteriell.
– Jag hade ett sår som jag la en salva och honung på och det läkte jättesnabbt.
Bina orienterar sig och hittar hem till just sin kupa. Om några bin försöker flyga in i ett annat samhälle så blir det slagsmål. Ska man flytta ett bisamhälle så måste man flytta det ganska långt, minst tre kilometer, annars finns risk för att bina flyger tillbaka till den gamla platsen.
Helt plötsligt säger Ture Göransson att ett bi stack honom. Det första han gör är att skrapa bort gadden med en kniv.
– Gadden ska man ta bort. Man ska inte klämma på den för då kan man få in mer gift.
Varför håller du på med bin?
– Jag tycker att det är fascinerande. Det är roligt med arga bin som sen blir snälla. Det är kul med olika drottningar.