Ideella krafter fixar isen i Rimforsa

Vid rinken i Rimforsa är isen fylld av skridskoåkande barn och ungdomar. Det har gått några dagar sedan isen blev klar att åka på. Som tidigare har det civila samhället slutit upp för att tillsammans fixa skridskobanan.

På bilden syns några av medlemmarna i Rinkens vänner. Från vänster till höger: Tekla tillsammans med mamma Petra Kjellgren. Tomas Eskilsson och Marcus Blomberg tillsammans med sonen Oliver. På bilden syns även Leo Jackeltoft, Filip Ström och Linnea Edmark.

På bilden syns några av medlemmarna i Rinkens vänner. Från vänster till höger: Tekla tillsammans med mamma Petra Kjellgren. Tomas Eskilsson och Marcus Blomberg tillsammans med sonen Oliver. På bilden syns även Leo Jackeltoft, Filip Ström och Linnea Edmark.

Foto: Linnea Brundell

Rimforsa2021-12-08 19:05

Det är tisdag, klockan närmar sig 18 och mörkret har lagt sig över Rimforsa. Termometern visar på flera minusgrader och snön glittrar i gatlyktornas sken.

Inne på rinkens is åker en mängd barn och ungdomar. Det är både tonåringar som tränar vid målen och betydligt yngre barn som stapplande lär sig att ta sina första skär med skridskorna.

Utanför möter ett gäng vuxna upp. Precis som tidigare är det personer ur Facebookgruppen "Rinkens vänner" som hjälpts åt med att få isen på plats.

Filip Björk berättar att hans pappa tidigare brukade spola isen. Nu har han tagit över stafettpinnen och för traditionen vidare. För Linnea Edmark och Petra Kjellgren är arbetet nyare.

– Jag har inte spolat så jättemycket än, säger Petra.

– Du har ju spolat lite mer, säger hon och riktar sig till Filip Björk.

– Det blir ju lite vad man har tid med och så där, säger han.

Är man ett gäng krävs det inte så mycket arbete enligt honom.

– En timme hit och en timme dit och vips är det åkbar is.

undefined
Vid grillen står Anna Åkerbjörk. Thomas Öhlin och Pernilla Emilsson. De är på plats med bandylaget som tränar på isen.

I år lades isen på några dagar. Filip Björk säger att han började med att spola grusplanen i tisdags kväll och i söndags kväll kunde den färdiga isen öppnas för premiäråkning.

– När det blev kallt blev det lite sprutt på det, säger Linnea Edmark.

– Det har gått riktigt snabbt, säger Filip Björk.

När kylan kom passade de på att lägga på flera lager is. Enligt Filip Björk har det varit jättebra uppslutning bland de som ställt upp med att spola isen.

Linnea Edmark berättar att hon var på plats under måndagen och lade ett sista lager. Petra Kjellgren säger att de var vid rinken även vid 18-tiden på måndagen.

– Men då var det kanske inte riktigt lika många som åkte. Men det var ju 14 minus och ändå är det en massa ute, så man märker att det finns ett sug från folk att använda rinken, säger hon.

Det ligger ingen föreningen bakom "Rinkens vänner", utan det är en sammanslutning av personer som hjälps åt att hålla kontakten med varandra via en Facebooksida. Slangarna som används är gamla uttjänta släckslangar som Filip Björk fått låna från sitt jobb på räddningstjänsten.

– Det gör ju ingenting om det droppar lite vatten någonstans, säger Petra Kjellgren.

Hon säger att hon tycker att det är häftigt att gruppen fungerar.

– För det är ju ingen förening eller någonting som driver det här, utan det här är bara en Facebookgrupp med frivilliga, där alla hugger i och hjälper till när det behövs. Det tycker jag är jättefint. Det är mycket sådant i Rimforsa, säger hon.

– Jag har bott här i tre år och slås gång på gång av hur civilsamhället fungerar här. Man hjälps åt.

Något som de enligt Filip Björk pratat om i flera år att de skulle vilja asfaltera planen för att det ska bli enklare att nyttja den sommartid. Bland annat för att ungdomarna ska få någon plats att åka skateboard och inlines på.

– Det finns ju inte så mycket asfalt här ute på landet, säger Linnea Edmark.

Enligt henne skulle det vara lika mycket ungdomar vid rinken under somrarna i sådana fall, som det är nu.

– Det är jag ganska säker på.

Utanför rinken står en annan gruppering vid en grill. Lågorna sträcker sig upp mot den mörka kvällshimlen. Anna Åkerbjörk placerar ut några hamburgerbröd på grillgallret.

De är här med innebandylaget Rimforsa P07-08.

De har i dag träning på isen istället.

– Det är helt underbart, säger Anna Åkerbjörk.

Både stora och små har hjälpt till med att få isen på plats. På bilden syns Leo Jackeltoft och Oliver Blomberg.
Både stora och små har hjälpt till med att få isen på plats. På bilden syns Leo Jackeltoft och Oliver Blomberg.
Rinkens vänner

Rinkens vänner är en Facebook som organiserar ett gäng personer som sköter isen vid rinken i Rimforsa. Det finns ingen förening bakom gruppen utan det är ett frivilligt initiativ. Gruppen berättar att ideella krafter spolat isen i ungefär 20 års tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!