Här vill Lidén möjliggöra hundratals nya Rimforsatomter

Magnus Lidén vill möjliggöra "hundratals" nya tomter på hans nyligen förvärvade markområde strax väst om Rimforsa samhälle. "Det ska byggas i etapper", förklarar han.

Magnus Lidén planerar, enligt honom själv, "många hundratals" nya tomter strax väst om Rimforsa samhälle.

Magnus Lidén planerar, enligt honom själv, "många hundratals" nya tomter strax väst om Rimforsa samhälle.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-10 07:30

När han svänger in på elljusspåret, i Kindas tätort i norr, har det gått en handfull månader sedan affären gick i lås. Här, precis intill bostadsområdena Björkliden och Västerliden, har den lokala fastighetsägaren köpt ett 65 hektar stort skogsområde. Köpesumman är ännu inte offentlig men motsvarar flertalet miljoner kronor. Nu är Magnus Lidén på väg att ansöka om att få göra en detaljplan – men först vill han gå ut och förtydliga planerna.

undefined
Magnus Lidén är från Ryd och gav sig in i fastighetsbranschen genom att köpa ett tomt hyreshus i Finspång. Tidigare i år sålde han sina fastigheter i Linköping, en affär som nu finansierar planerna i Rimforsa.

– De första ritningarna, som blir offentliga när de når kommunen, omfattar flera hundratals tomter för villor, radhus och kedjehus – förmodligen även en förskola, kanske en padelhall och en frisbeegolf-bana. Jag är rädd att folk ska misstro mina planer och tro att jag vill bygga sönder idyllen Rimforsa, inleder Lidén och fortsätter sedan:

– Genom den här ändringen möjliggör vi tomter för framtiden. Det kanske tar tio eller 20 år för mig att fylla området men då får det vara så. Det ska byggas i etapper och Rimforsa ska växa i den takt Rimforsa vill växa.

undefined
"Den enda nackdelen med att vara exploatör är att jag bor i Rimforsa. Folk slutar att hälsa på en i affären, men det får man ta. Att Rimforsa växer är viktigare", säger Lidén.

Efter en lång karriär inom fastighetsbranschen, genom företaget Lidéns fastigheter, genomförde han i början av året en stor försäljning i Linköpings innerstad. Affären finansierar nu hans satsningar i Rimforsa. De långt framskridna exploateringsplanerna vid Hallstad, tillsammans med de nya planerna vid Björkliden, tror han kommer att kosta omkring 40–50 miljoner kronor.

– Det är en stor ekonomisk chansning för mig. Man vet aldrig om man får igenom en detaljplan. Personligen tycker jag att det här är ett bra ställe för Rimforsa att växa på. Det blir som en förlängning av samhället och det nya området kommer fortsatt att omges av skog, konstaterar fastighetsägaren och fortsätter:

– Elljusspåret kommer att finnas kvar i området men kanske få en ny sträckning.

undefined
På Magnus Lidéns nya mark ligger elljusspåret. Detta ska bevaras enligt Lidén.

I skrivande stund är flera detaljplaner, som möjliggör nya tomter i och utanför Rimforsa, i slutskedet.

Finns det inte en gräns för hur många tomter man kan färdigställa?

– Detaljplaner tar lång tid och jag tycker att det ska finnas möjlighet att få en tomt i framtiden, och då gör man så här. Jag är inte orolig över intresset att flytta till Rimforsa. Det finns, och det har vi sett de senaste åren, svarar Lidén.

Men hur mycket kan Rimforsa växa utan att idyllen förstörs?

– Jag vill att det byggs utan att den förstörs så att fler kan och får bo i idyllen Rimforsa, svarar Lidén och fortsätter:

– Kommunen vill att Kinda växer och jag vill hjälpa kommunen att möta intresset av att flytta hit.

undefined
"Jag ser det här som en generationsgrej. Något av mina barn kanske vill hålla på med det här i framtiden, sälja tomter eller bygga villor på området", säger Magnus Lidén om sina planer.

Ser du, förutom rent ekonomiskt, någon annan vinning i att göra det här?

– Det är viktigt som sjutton för kommunen, annars hade jag inte gjort det. Vissa tror att kommunen har en otömbar kassa men så är det inte om vi fortsatt vill ha en bra service. Inflyttning föder så mycket positivt som man inte ser i förväg, svarar Lidén.

Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) reagerar positivt när han möts av planerna.

– Det är bra att vi har privata exploatörer som vill etablera tomter för bostäder, säger han.

Är du orolig för idyllen Rimforsa?

– Nej, inte alls. Det är nya områden som växer fram och fördelen är att vi får en tillväxt med ökade skatteintäkter. Det är ett måste för att vi ska klara av vård, skola och omsorg framåt.

undefined
Området, som Lidén vill exploatera, ligger som en förlängning på bostadsområdet och förskolan Björkliden.

Hur ska infrastrukturen och servicen hänga med?

– Det gör den redan. Vi har byggt ut vattenverket och vi har en ny skola på gång, svarar kommunalrådet.

Detaljplaner i Rimforsa

Både Magnus Lidén och familjen Åhman planerar just nu nya tomter i Rimforsa och företräds av Aurum Fastighetsutveckling AB. Så här sa projektledaren Esbjörn Larsson tidigare i år: 

"Som det ser ut nu är det ett 30-tal parhus/kedjehus och ett 30-tal villor i Hallstad. Vid Storgården önskas 25 kedjehus och 5 villor. Och söder om Storgården siktar vi på ett 20-tal kedjehus och 40 villor".

Rimforsa Mark AB planerar i sin tur nya bostäder vid Rimforsa strand och Stiftelsen Kindahus inne i samhället.

Karta: Markområdet, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!