När han svänger in på elljusspåret, i Kindas tätort i norr, har det gått en handfull månader sedan affären gick i lås. Här, precis intill bostadsområdena Björkliden och Västerliden, har den lokala fastighetsägaren köpt ett 65 hektar stort skogsområde. Köpesumman är ännu inte offentlig men motsvarar flertalet miljoner kronor. Nu är Magnus Lidén på väg att ansöka om att få göra en detaljplan – men först vill han gå ut och förtydliga planerna.
– De första ritningarna, som blir offentliga när de når kommunen, omfattar flera hundratals tomter för villor, radhus och kedjehus – förmodligen även en förskola, kanske en padelhall och en frisbeegolf-bana. Jag är rädd att folk ska misstro mina planer och tro att jag vill bygga sönder idyllen Rimforsa, inleder Lidén och fortsätter sedan:
– Genom den här ändringen möjliggör vi tomter för framtiden. Det kanske tar tio eller 20 år för mig att fylla området men då får det vara så. Det ska byggas i etapper och Rimforsa ska växa i den takt Rimforsa vill växa.
Efter en lång karriär inom fastighetsbranschen, genom företaget Lidéns fastigheter, genomförde han i början av året en stor försäljning i Linköpings innerstad. Affären finansierar nu hans satsningar i Rimforsa. De långt framskridna exploateringsplanerna vid Hallstad, tillsammans med de nya planerna vid Björkliden, tror han kommer att kosta omkring 40–50 miljoner kronor.
– Det är en stor ekonomisk chansning för mig. Man vet aldrig om man får igenom en detaljplan. Personligen tycker jag att det här är ett bra ställe för Rimforsa att växa på. Det blir som en förlängning av samhället och det nya området kommer fortsatt att omges av skog, konstaterar fastighetsägaren och fortsätter:
– Elljusspåret kommer att finnas kvar i området men kanske få en ny sträckning.
I skrivande stund är flera detaljplaner, som möjliggör nya tomter i och utanför Rimforsa, i slutskedet.
Finns det inte en gräns för hur många tomter man kan färdigställa?
– Detaljplaner tar lång tid och jag tycker att det ska finnas möjlighet att få en tomt i framtiden, och då gör man så här. Jag är inte orolig över intresset att flytta till Rimforsa. Det finns, och det har vi sett de senaste åren, svarar Lidén.
Men hur mycket kan Rimforsa växa utan att idyllen förstörs?
– Jag vill att det byggs utan att den förstörs så att fler kan och får bo i idyllen Rimforsa, svarar Lidén och fortsätter:
– Kommunen vill att Kinda växer och jag vill hjälpa kommunen att möta intresset av att flytta hit.
Ser du, förutom rent ekonomiskt, någon annan vinning i att göra det här?
– Det är viktigt som sjutton för kommunen, annars hade jag inte gjort det. Vissa tror att kommunen har en otömbar kassa men så är det inte om vi fortsatt vill ha en bra service. Inflyttning föder så mycket positivt som man inte ser i förväg, svarar Lidén.
Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) reagerar positivt när han möts av planerna.
– Det är bra att vi har privata exploatörer som vill etablera tomter för bostäder, säger han.
Är du orolig för idyllen Rimforsa?
– Nej, inte alls. Det är nya områden som växer fram och fördelen är att vi får en tillväxt med ökade skatteintäkter. Det är ett måste för att vi ska klara av vård, skola och omsorg framåt.
Hur ska infrastrukturen och servicen hänga med?
– Det gör den redan. Vi har byggt ut vattenverket och vi har en ny skola på gång, svarar kommunalrådet.