Julius fyller plåtväggen med färg: "En fantastisk yta"

Tusentals personer kommer att se hans konstverk varje dag under många år framöver. Just nu ger Linköpingskonstnären Julius Nord Hackelhallen en färgstark identitet.

"Att måla på en plåtvägg är jag inte så van vid", konstaterar konstnären Julius Nord när vi besöker honom vid konstprojektet på Hackelhallen i Rimforsa.

"Att måla på en plåtvägg är jag inte så van vid", konstaterar konstnären Julius Nord när vi besöker honom vid konstprojektet på Hackelhallen i Rimforsa.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-17 20:00

I Rimforsa, på taket av entrén till ortens relativt nya idrottshall, har en annorlunda ateljé tagit form. Strax intill den stora ventilationstrumman står färgburkarna på rad, penslarna är inlindade i plastpåsar och målarduken, ja den har bytts ut mot en betydligt större plåtvägg. Nu, mer än ett år sedan kommunens satsning invigdes, ska hallen till slut färdigställas - med en väggmålning modell större signerad konstnären och den tidigare eleven på Liljeholmens folkhögskola Julius Nord.

– Det är verkligen helt underbart att få göra det här jobbet. Dels har jag ju själv bott i Rimforsa och så är mina föräldrar bosatta här. Samtidigt är det en fantastisk yta, man ser den bara man passerar ute på riksvägen och jag har märkt att det är många som nyttjar hallen. Förhoppningsvis kan lite färg, istället för en tom fasad, sprida glädje till de här människorna, konstaterar den 28-åringen.

undefined
Linköpingskonstnären Julius Nord har gjort enstaka utsmyckningar på offentliga platser tidigare. "Det här är en absolut största", berättar han.

När Kinda kommun, i enlighet med enprocentsregeln, beställde den konstnärliga utsmyckningen var önskemålen tydliga. Konstverket skulle representera aktiviteten i och runt hallen men också Kindalandskapet.

– Det jag tog fasta på var att använda ytor, linjer och former som finns i sportvärlden. Ett målområde, en mittcirkel eller ett innebandykryss. Färgerna som jag har valt är precis de färger som finns på hallgolvet inne i byggnaden. I sporten är det alltid så tydligt vad som är inne eller ute, rätt eller fel, och att leka med linjens betydelse tycker jag är spännande, förklarar Julius för att sedan lyfta en mer abstrakt tolkning av sin målning:

– Med fantasi kan man läsa in ett landskap. Det skulle kunna vara en sol som trycker sig in från vänster, med vatten i mitten och ett färggrant område med en kulle längst ut. Eklöven är en tydligare symbol för naturen i Kinda.

undefined
I enlighet med enprocentsregeln avvarade Kinda kommun drygt 250 000 kronor för konstnärlig utsmyckning av Hackelhallen. Nu är den snart på plats.

Projektets budget är på cirka 250 000 kronor och när vi träffar honom uppe på halltaket har han arbetat i en dryg vecka. Om allt går som planerat motsvarar det halvvägs - allt beror på väder och vind.

– På morgnarna är det på grund av daggen för blött för att måla. Under tidig eftermiddag är det för varmt. Mulet är det optimala vädret.

Vad är enligt dig konstverkets syfte?

– För min del är det så enkelt som att ge byggnaden något extra - en identitet som är något mer än bara byggnaden. Att göra det med starka färger hoppas jag kan skänka uppmuntran, avslutar Nord.

"Det jag tog fasta på var att använda ytor, linjer och former som finns i sportvärlden", berättar Julius Nord om den väggmålning han just nu färdigställer.
"Det jag tog fasta på var att använda ytor, linjer och former som finns i sportvärlden", berättar Julius Nord om den väggmålning han just nu färdigställer.
Karta: Hackelhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!