Hjärtefrågan
– Synen på vår jord, på miljöfrågorna. Vi har fått en jord att förvalta och att det därför är viktigt att vi tar hand om den. Synen på att människan är unik och har ett okränkbart värde.
Så förklarar Lena Käcker Johansson, Kristdemokraternas toppkandidat till kommunalvalet i Kinda, vilka värderingar det är som lett henne till just KD. Hon har suttit för partiet i kommunfullmäktige sedan 1998, och om hon får förnyat stöd är det just jorden hon vill satsa på. Som i jordbruket. Om än något indirekt.
– Vi pratar mycket om hur vi ska försörja oss i Sverige med livsmedel. Självförsörjningsgraden i Sverige är väldigt låg nu, fast vi skulle kunna producera mer själva. Det skulle vi behöva både ur beredskapssynpunkt och miljösynpunkt.
Hon fortsätter:
– Om vi ska kunna producera livsmedel i Kinda så måste vi ha människor som bor här. Och då måste vi ha en fungerande samhällsservice för dem.
Som del av den servicen lyfter hon bland annat behovet av fungerande kollektivtrafik. Även barnomsorgen är ett angeläget tema. Där ser hon gärna olika lösningar, som så kallat "nattis" eller familjedaghem. I centrum för allt står dock personalen.
–Det är jätteviktigt att vi har tillräckligt med personal så att det inte blir alltför stora barngrupperna. Att man har en bra personalpolitik så att personalen stannar.
Hur ska ni skapa en bra personalpolitik?
– Gott ledarskap är viktigt. Att chefer är lyhörda för personalens behov och kan få tillräckligt mandat att göra olika saker.
Vad är det för mandat som cheferna inom förskolan saknar idag?
– Jag vet inte exakt. Rent allmänt kan det röra sig om schematekniska frågor eller vad gäller lönen, och då ska cheferna kunna få det mandatet att lösa frågan för att behålla personal.
KD-politikern vill ha mer personal också inom äldreomsorgen. Men hon tror att åtminstone en del av den ekvationen går att lösa utan att det blir dyrare.
– Om man får det att fungera riktigt bra så blir det faktiskt billigare, för det är när det inte fungerar som det blir riktigt kostsamt. Att man måste kalla in personal på ledig tid eller rentav ha hyrpersonal. Så det är inte säkert att det bara är pengar som måste in först. Men ibland kan det ju behövas.
Om det inte i första hand måste handla om pengar, vad kan det röra sig om då?
– Satsningar på personalens arbetsmiljö. Att man har personal som tycker att man trivs och kan påverka sitt arbete. Att man får ledigt när man behöver. Just det där att man lyssnar på personalen tror jag är en grundbult.
För att få ledigt krävs att någon ersätter en, och då är vi väl tillbaka där vi började med frågan om personalbrist?
– Ja, och där behöver man börja redan i skolan. Att man kanske har arbetsplatsbesök, uppmuntrar personer att utbilda sig inom vård- och omsorgsyrken. Att det finns en bra vuxenutbildning så att man kan gå på Lärcentrum och bli undersköterska till exempel.
– Det kan också vara enklare saker som att man uppmuntrar personalen på arbetsplatsen.
Krävs det inte höjd lön för att kunna konkurrera om personal i andra branscher?
– Jag vet inte om man tjänar så mycket mer inom så många andra branscher. Visst, snickare kan säkert tjäna väldigt mycket. Men jag tänker inom handel är det ju inga jättelöner, så det är inte alltid lönen. Men självklart är lön en del av det, absolut.