"Kanske inte står högst upp på inköpslistan"

Säsongen för den färsksaltade gurkan från Kättilstad har precis börjat - mitt i coronakrisen. Detta gör att tillverkarna Kinda Gurka AB redan har märkt av en minskad efterfrågan.

Säsongen har precis börjat men Maria och Håkan Ström kan ana en minskad efterfrågan för sin färsksaltade gurka från Kättilstad utanför Rimforsa.

Säsongen har precis börjat men Maria och Håkan Ström kan ana en minskad efterfrågan för sin färsksaltade gurka från Kättilstad utanför Rimforsa.

Foto: Arkiv/Stefan Holgersson

Rimforsa2020-04-02 10:00

– När vi har gjort undersökningar har vi sett att det här är ett impulsköp för många, saltgurkan kanske inte står högst upp på inköpslistan, och den typen av försäljning tappar vi nu. Exakt hur mycket är för tidigt att säga men försäljningen i påsk kommer också att påverkas, förklarar vd:n Maria Ström som driver företaget tillsammans med maken Håkan.

För övrigt är företaget strax söder om Rimforsa fortfarande relativt förskonade när det kommer till coronakrisens konsekvenser. Transporterna går som de ska och sjukfrånvaron bland personalen är obefintlig, däremot råder en ovisshet kring hur tillgången på den svenskodlade gurkan kommer att förändras.

– Det som oroar oss är om våra odlare inte får in sin personal. Precis som överallt inom den gröna näringen har man gästarbetare under säsong och där finns det ett problem på grund av stängda gränser, berättar Ström och fortsätter:

– Saker som man tidigare har tagit lite för givet blir problematiska nu. Kommer vi exempelvis att kunna få tag på emballage om lagren tar slut? Det som ändå är positivt är att det inte har tagit tvärstopp för oss utan vi har hunnit att tänka lösningsfokuserat. 

Även sommaren, när företaget vanligtvis förpackar en hel årsförbrukning av inlagda gurkor, är oviss.

– Kommer gurkodlingarna att komma igång som de ska och kommer vi kunna att ta in sommarjobbare? Vi förbereder oss på det värsta men hoppas på det bästa, avslutar Ström.

Karta: Kinda-Gurka AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!