Katten Lill-Strimma höll på att dö – av förbjudet medel

Katten "Lill-Strimma" är oftast överallt och ingenstans vid Storgården i Rimforsa. Men efter att katten fick i sig misstänkt förbjudet råttgift var han nära döden.

Thomas Fransson och katten "Lill-Strimma". Namnet kommer från den tidigare hockeyspelaren Lennart Svedberg som kallades "Lill-Strimma"

Thomas Fransson och katten "Lill-Strimma". Namnet kommer från den tidigare hockeyspelaren Lennart Svedberg som kallades "Lill-Strimma"

Foto: Carl Holmqvist

Rimforsa2020-11-06 11:00

– Det finns trafik, rävar och andra predatorer som vill ta katter. Men att man ska vara orolig för gift som människor lägger ut, det köper inte jag, säger husse Thomas Fransson. 

Det var lördagen för två veckor sedan som katten "Lill-Strimma" kom hem utslagen genom kattluckan. Katten som vanligtvis är ett energiknippe, fick släpa sig in.

– Han bara låg och skakade. Vi viste inte alls vad det var och försökte ställa katten upp, men det gick inte. Ögonen snurrade och öron, svans och hela kroppen skakade, säger han och fortsätter:

– Det är så med alla djur man har, det är ju ens små älsklingar. Så jag blev fruktansvärt stressad såklart. Veterinären sa att han var väldigt nära döden.

Veterinären misstänkte att katten hade fått i sig något mus- eller råttgift. Efter beskedet valde Fransson att skriva om det som hänt i en grupp för området på sociala medier. 

Då fick han reda på att Nomor har råttbekämpning i området. Fransson hörde av sig till dem för att höra om det kunde var deras gift som "Lill-Strimma" fått i sig. Men kattens symptom var andra än vad han skulle fått om han knaprat i sig deras gift. 

Symptomen var dock identiska med de som fås av gift som innehåller alfakloralos. 

– Det är ett nervgift där effekten kommer väldigt snabbt och det finns inte heller något motgift, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor och fortsätter:

– Problemet är att man bara kan behandla symptomen. Det vill säga att ge den vatten och en filt och hoppas att den tar sig genom det.

Företaget har aldrig själva använt medel med alfakloralos i. Men fram till slutet på december förra året fanns det tillgängligt i butik för privatpersoner. Nu är det förbjudet för allmänheten och det krävs utbildning och certifikat för att få använda.

– Förra året hade Sverige ganska många fall med just katter som blev förgiftade, säger Peterson.

Det finns två sätt som katten kan ha fått i sig giftet på. Det första är att den äter av det direkt. Det andra är genom sekundärförgiftning. Det sker exempelvis om en katt fångar en mus som precis ätit av råttgiftet med alfakloralos.

Och gift är inte alltid nödvändigt. Det bästa sättet att bli av med möss och råttor är enligt skadedjursexperten den klassiska råttfällan.

Om man har förbjudet gift stående i skåpen är rätt sätt att bli av med det genom att lämna det vid farligt avfall på soptippen.

"Lill-Strimma" är på benen igen och har lika mycket energi som vanligt.
"Lill-Strimma" är på benen igen och har lika mycket energi som vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om