Efter en så kallad lokaliseringsutredning, där framförallt tre olika platser jämförts, pekade kommunens samhällsbyggnadsförvaltning under 2019 ut fastigheten Hackel 9:5 som bäst lämpad för en framtida skola. Att genomföra byggnationen där, istället för på nuvarande plats eller på fotbollsplanen Åsundavallen, hade enligt utredningen fördelar. Bland annat sågs det som positivt att den befintliga skolverksamheten kan fortgå som vanligt utan att påverkas av byggnationen, att den nuvarande förskolan får utrymme att växa om grundskolan flyttar till Hackel och att mark frigörs för flerbostadshus i centrala Rimforsa. För snart ett år sedan gav kommunfullmäktige grönt ljus till att utreda placeringen.
– Jag tycker att rapporten ganska tydligt klargör hur förvaltningen har resonerat sig fram till den här platsen. Nu återstår det att se hur det praktiskt är lösbart och om det går att bedriva en skolverksamhet på ett ändamålsenligt sätt på platsen, konstaterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).
Under tisdagen godkände en enig nämnd det första förslaget på en ny detaljplan. För att lösa trafiksituationen, som av både kommunen och allmänheten lyfts fram som placeringens stora problematik, har utredningar genomförts för att hitta möjliga lösningar. Vägarna, som i dag finns på och omkring området, klarar enligt kommunens detaljplaneförslag inte av en högre trafikbelastning. Därför föreslås en helt ny vägsträckning från Smedjeviksvägen (Hagströms), förbi nya Hackelhallen och vidare till båthamnen. Denna väg ska helt utformas för motordriven trafik medan Hackelvägen, som går längs områdets sydöstra sida, ägnas helt åt gångare och cyklister.
Korsningen vid Ulrikavägen, med det nya övergångsstället, bedöms av trafikutredningen klara av den ökade trafikmängd som en ny skola innebär. Den obevakade järnvägskorsningen, ja den föreslås stängas av genom stängsling.
– Jag vill egentligen inte gå in och diskutera detaljerna kring planen i dagsläget men nämnden har bevisligen tyckt att det här förslaget och dess lösningar är något vi vill godkänna för samråd. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete och vi får utifrån samrådet bedöma lämpligheten i planen, förklarar Österling.
Samrådsperioden, där allmänheten har möjlighet att säga sitt om detaljplanen, pågår mellan den 30:e november och 15:e januari. Redan nu, innan samrådet, har kritiska röster höjts mot en skola på Hackelområdet.
– Självklart tar vi till oss av kritiken men däremot finns det för- och nackdelar med alla områden. Syftet med detaljplaneprocessen är ju att eventuella påpekanden ska beaktas, kommenterar Österling.
Om Hackel visar sig vara olämpligt för skola, vad gör ni då?
– Då får vi titta på andra alternativ, men i dag fokuserar vi på det här förslaget.
I en skrivelse till kommunstyrelsen påpekar politikern Claes Brandén (MP) att han tycker att allmänheten, under det detaljplanearbete som pågått, borde ha engagerats mer i frågan.
– Det är en svår bedömning för mig att göra. Vi är politiska företrädare som är valda av medborgarna för att hantera den här typen av frågor. Nu, under samrådet, ska alla kunna göra sina röster hörda, svarar Österling.
Samrådet är den första delen av detaljplaneprocessen. Målet är att detaljplanen ska antas under kvartal fyra nästa år och att skolan står klar till hösten två år senare.