Klartecken för upphandling av ny skola

Samhällsbyggnadsnämnden har nu givit klartecken för upphandling av en ny skola i Rimforsa. En nybyggnation som bland annat ska förses med tillagningskök.

"Roligt att komma vidare i den utveckling som väntar Rimforsa de närmaste åren", säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

"Roligt att komma vidare i den utveckling som väntar Rimforsa de närmaste åren", säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-04-01 20:00

– Det känns jättebra att kunna ta det här steget, det är efterlängtat och det finns stora behov. Vill vi satsa på tillväxt är det här en del av konceptet för att få fler familjer att bosätta sig här, samtidigt höjer och bibehåller vi den kvalité som vi håller i dag, berättar Mikael Österling (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

När samhällsbyggnadsnämnden samlades i förra veckan var det flera beslut som klubbades. Bland annat gavs förvaltningen i uppgift att gå vidare med projekteringen och upphandlingen av Rimforsa skola, dessutom fick satsningen på ett nytt kommundelskök grönt ljus. Enligt ett inriktningsbeslut som fattades av kommunfullmäktige i slutet av 2013 ska tillagningskök i framtiden finnas i så väl Rimforsa som Kisa och Horn.

– Det finns många anledningar till det beslutet. Självklart innebär det en viss ökad kostnad men det innebär också att maten får bättre näringsvärden och att elevernas intryck känslomässigt förbättras av att maten lagas på plats, med dofter och allt vad det innebär, säger Österling.

En annan sak som möjliggjordes via nämndens klubba var att, vid behov, kunna flytta Kulturskolan och folkbiblioteket, som i dag är lokaliserade i Godtemplargården, till den nya skolans lokaler. Att detta ska ske är ännu inte beslutat, men enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande förs dialog både med den nuvarande hyresvärden och de ansvariga förvaltningarna emellan.

– I detaljplanen och upphandlingen vill vi besluta brett i den här frågan för att både vid byggnationen och även senare i framtiden kunna ha en flexibilitet. Vi vill ju bygga en skola som är avsedd för de verksamheter som ska bedrivas och därför behöver den här frågan komma i mål relativt snart, säger Österling.

I och med nämndens beslut kan samhällsbyggnadsförvaltningen nu upprätta ett förfrågningsunderlag. Upphandlingen avser en totalentreprenad, i samverkan mellan kommunen och entreprenören, uppdelad i två faser. Steg ett inkulderar projektering och kalkylarbete samtidigt som steg två omfattar detaljprojektering och utförande. Planen är att upphandlingsförfarandet ska pågå mellan april och juli månad, därefter väntar ett projekt som, om allt går enligt schemat, står klart i september 2022.

– Vad jag har förstått är lokalerna i dagsläget trångbodda och undermåliga i vissa avseenden, så det känns roligt att komma vidare i den utveckling som väntar Rimforsa de närmaste åren, avslutar Österling.

Vid sammanträdet i förra veckan gav samhällsbyggnadsnämnden i Kisa klartecken till upphandlingen av en ny skola i Rimforsa.
Vid sammanträdet i förra veckan gav samhällsbyggnadsnämnden i Kisa klartecken till upphandlingen av en ny skola i Rimforsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!