Här kan du loppisfynda för den biologiska mångfalden

Hur låter det här? Åk på loppis. Swisha det du tycker grejerna är värda. Det du betalar går oavkortat till den biologiska mångfalden. Är det inte ett fynd, så säg?

Redskap, möbler och andra pinaler gick att köpa för en valfri slant.

Redskap, möbler och andra pinaler gick att köpa för en valfri slant.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2023-07-25 11:49

Nyligen skrev vi om Sabina och Joakim Andersen vars stora projekt är att bli självförsörjande. Under denna sista veckan i juli bjuder de in till gårdsloppis – med den biologiska mångfalden i centrum.

När vi kommer till den lilla idyllen belägen mellan Rimforsa och Brokind håller Joakim på att slå gräset med lie medan Sabina tar emot besökare tillsammans med barnen Lykke och Juno. Regnet hänger i luften. Snart börjar dropparna falla. Men det hindrar inte hönsen och ankorna från att vagga runt i trädgården i sakta mak. Katten Parus kommer fram för att hälsa och låter sig villigt bli klappad. Han hoppar upp på ett bord och spinner så att hela bordet vibrerar.

undefined
Under intervjun hoppar katten Parus upp på bordet. Här blir han klappad och börjar spinna som en liten motor. Lykke, Juno och Sabina Andersen lovar att han är en riktigt mysig katt.
undefined
Peter Carlén besökte loppiset vid Törnevik Siggemåla. Han är en av många som kommit för att fynda gamla prylar. Han är särskilt intresserad av gamla yxor, men den här gången fick han nöja sig med verktyg.

Ett loppis låter kanske inte så udda. I synnerhet sommartid när loppmarknader sprider sig som mycel, till och med längst i den oländigaste snårskog. Det som sticker ut hos makarna Andersen är att köparna får swisha det de tycker att föremålet är värt och att alla pengarna oavkortat går till Naturskyddsföreningen.

Varför? Jo, för att klimatet och den biologiska mångfalden är en förutsättning för framtida generationer, enligt paret.

Att Sabina och Joakim, som driver gården Törnevik Siggemåla, intresserar sig särskilt frågor som rör jordbruk och biologisk mångfald går inte att undgå.

Loppisen, som hålls för första gången, är inne på sin andra dag. I lördags rensade paret ut den gamla ladan och bestämde sig illa kvickt för att en loppis var bästa sättet bli av med grejerna.

undefined
Redskap, möbler och andra pinaler gick att köpa för en valfri slant.
undefined
Gamla redskap stod uppställda längs den faluröda ladugårdsväggen.
undefined
Den utdragna sängen kanske vore något att ta med sig till stranden?

Att skänka pengarna till Naturskyddsföreningen var en självklarhet.

– De gör ett så bra arbete för att uppmärksamma biologisk mångfald och vad man kan göra själv, säger Sabina.

Biologisk mångfald har hamnat lite i skymundan för klimatfrågan, menar hon.

– Den biologiska mångfalden är en förutsättning för allt liv på jorden. Det är oerhört viktigt. Kan vi bevara vår biologiska mångfald kan vi klara det förändrade klimatet bättre. Men ett förändrat klimat är också ett hot mot den biologiska mångfalden. Om alla gör vad man kan så kan man hålla kvar viktiga pollinatörer.

Människan är också en del av naturen, poängterar hon.

undefined
Det var inte bara loppisbesökare som spatserade runt i gräset denna regnkulna sommareftermiddag. Även hönor, ankor och katter behövde sträcka på benen.
undefined
Lykke hittade ett ridspö när familjen rensade ut den gamla ladan.

– Vi glömmer bort det ibland.

Att pengarna går till välgörande ändamål gör folk förvånade, men glada.

– Då kanske man betalar lite mer eftersom man känner att det går någonting bra.

Det såldes även lammskinn.
Det såldes även lammskinn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!