Kommunens prio: Permanent förskola framför moduler

Om det är möjligt vill Kindapolitikerna lösa det skriande behovet av förskoleplatser i Rimforsa med en permanent enhet. Men det är en svår nöt att knäcka enligt projektledaren.

En permanent förskola för 80 barn. Det är huvudspåret när Kinda kommun nu ska lösa krisen i Rimforsa.

En permanent förskola för 80 barn. Det är huvudspåret när Kinda kommun nu ska lösa krisen i Rimforsa.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2021-09-24 06:30

Enigheten var total bland kommunfullmäktiges ledamöter i måndags. Det råder ett "brinnande", "akut", ja "skriande" behov av nya lokaler och förskoleplatser i Rimforsa. 

För att tackla problematiken fattades ett beslut som innefattar tre olika scenarion. Samhällsbyggnadsnämnden, i samråd med kommunstyrelsen, får uppdraget att hitta en lösning. Här är prioriteringsordningen:

Alternativ 1 är en byggnation av permanent förskola för 80 barn, i enlighet med beslutad investeringsplan för 2022. Här finns 5 000 000 kronor avsatta för planeringen av en ny grundskola och förskola.

Alternativ 2 är att möjliggöra en tillfällig förskola (moduler) för 40 barn och samtidigt lösa en permanent förskola. Detta kräver en utökad investeringsplan med 2 200 000 kronor för år 2021.

Alternativ 3 är en tillfällig förskola (moduler) för 80 barn i väntan på en slutgiltig lösning av projekt "förskola och grundskola i Rimforsa". Detta kräver en utökad investeringsplan med 4 300 000 år 2021.

undefined
David Wenhov (C), bildningsnämndens ordförande i Kinda, hoppas att en permanent lösning är möjlig.

– Jag är glad och tacksam för att vi har kommit till skott och kunnat hantera den här frågan så snabbt som vi har gjort. Det är angenäma problem vi har och jag har en stilla förhoppning om en permanent lösning, säger bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C).

– Det brinner i knutarna och en ny förskola borde redan ha stått klar. Det är vår bristande planberedskap som biter oss igen, vi har ingen planlagd mark. Vi måste bli mer proaktiva för att en liknande situation inte ska uppstå igen, menar vänsterpartisten Erik Andersson.

undefined
En permanent förskola blir en svår nöt att knäcka menar projektledaren Ida Härnström: "Vi har ingen planlagd mark".

Kommunens projektledare Ida Härnström är en av de tjänstemän som nu ska påbörjar arbetet för att hitta en lösning.

– Utefter kommunfullmäktiges beslut ska vi påbörja arbetet för att identifiera om det finns några möjliga lösningar för en permanent förskola. Vi har tidigare identifierat två markområden, som vi äger, som är tillräckligt stora för att rymma en förskola. Däremot är de här två ytorna inte planlagda för förskola, förklarar hon och fortsätter:

– Behovet av förskoleplatser är allmänt akut och det här är något som måste hanteras skyndsamt. Självklart kommer vi att påbörja arbetet, för att hitta den bästa lösningen, så snabbt som möjligt.

Men är en permanent lösning ens möjlig?

– Det är svårt att ge några besked än. Vi behövde fullmäktiges beslut för att veta hur vi skulle prioritera, svarar Härnström.

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!