Konservatorn: "Här är pusselkunskaperna nödvändiga"

Över 100 år gamla, slitna och sköra. Vi besökte konservatorn Eva Svenning vid Björksund i Rimforsa där hon gör allt för att återställa dekormålningarna till sin forna glans.

Just nu är konservatorn Eva Svenning på plats vid Rimforsavillan Björksund för att restaurera dekormålningar och en väggbård från år 1911.

Just nu är konservatorn Eva Svenning på plats vid Rimforsavillan Björksund för att restaurera dekormålningar och en väggbård från år 1911.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-10-20 10:00

Ute är det höstmulet och inomhus lyser flitens lampa. Här, i den anrika grosshandlarvillan vid Åsundens nordligaste spets, har den gotländska konservatorn Eva Svenning skridit till verket. Hennes uppdrag är att restaurera två stora originalmålningar och en handmålad pappbård - alla från husets begynnelse år 1911. För att få ett bra resultat och inte göra ett för stort ingrepp krävs expertkunskap, rätt utrustning och inte minst en hel del fingerfärdighet.

– Måleriet håller ju på att lossna på många ställen, det spjälkar från underlaget. Att få dit de här bitarna och limma dem på exakt rätt ställe är lite knepigt. Här är pusselkunskaperna nödvändiga - något man som barn aldrig trodde att man skulle få användning av, skojar Svenning medan hon förklarar hur den något invecklade processen går till.

undefined
"Vi gör gladeligen det här", säger fastighetsägaren Peter Garvin som med stöd från Riksantikvarieämbetet finansierar restaureringen.

Nyfiken och intresserad inspekterar Peter Garvin arbetsgången. Sedan hösten 2018 äger han nämligen fastigheten tillsammans med hustrun Stina - en fastighet som ägts av kommunen och inte minst agerat plats för mängder av sommarkollon. På dekormålningarna finns spår från den här tiden.

– Om man får blicken för det går det att tyda en signatur längst upp i hörnet på en av målningarna. Stefan var här förstår du, mellan åren 1976 och 1979, och det tyder på att man i alla fall sedan dess inte har gjort någon ansats till att restaurera. Jag tror nog aldrig att man har gjort det, förklarar Svenning och Garvin fortsätter:

– Vi gör ju gladeligen det här, dels för att de här målningarna är de enda som är kvar från början, men också för att vi har en drivkraft att lära oss mer om husets historia. Just nu håller vi på att slutföra ett detektivarbete.

undefined
I 17 år har Eva Svenning arbetat som konservator. Utbildade sig gjorde hon i Göteborg. Numera bor hon på Gotland och driver eget företag.

Ägarparets detektivarbete går ut på att fastställa vilken konstnär det faktiskt var som smyckade Villa Björksund. Signaturen som finns i huset lyder "A.Dahl" men det fanns två Dahl-konstnärer, Anshelm och Alvin, som var aktiva på den tiden. Båda med landskap som sina motiv.

– Just nu är det bara en känsla men jag skulle sätta min peng på Alvin, säger Garvin.

Konservatorn Svenning påbörjade sitt arbete den 14:e oktober och planerar att stanna över hela vecka 43.

– Sen hoppas vi att det blir bra men det finns inga garantier för att det inte uppstår nya skador, förklarar hon och avslutar:

– Mycket handlar om hur solen ligger på ytan. Med gardiner går det att förebygga mycket.

"Pappbård är inte ovanligt men att det är handmålade är ganska exklusivt", säger Eva Svenning om Björksund.
"Pappbård är inte ovanligt men att det är handmålade är ganska exklusivt", säger Eva Svenning om Björksund.
Karta: Villa Björksund, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!