Kraftig ökning av förskolebarn: "Det såg vi inte komma"

När terminen drar igång till hösten kommer Rimforsa att ha 33 fler förskolebarn än för ett år sedan. "Vi behöver få fram fler platser", konstaterar Kindas bildningschef Eva Holm.

En ökad inflyttning i Rimforsa har gjort att antalet barn i förskolan ökat kraftigt. Det meddelar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) och bildningschefen Eva Holm.

En ökad inflyttning i Rimforsa har gjort att antalet barn i förskolan ökat kraftigt. Det meddelar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) och bildningschefen Eva Holm.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Rimforsa2021-06-16 12:54

Politikernas målsättning är att Kindaborna ska vara 10 500 till antalet år 2030. För att nå dit behöver samhället växa – något som i stor utsträckning sker i Rimforsa just nu. Villor byggs, en ny grundskola planeras och detaljplaner är på gång. Under 2020 växte befolkningen i Tjärstad socken, där Rimforsa utgör majoriteten, med 56 personer. Ökningen har främst bestått av barnfamiljer.

undefined
I augusti 2021 kommer antalet barn i Rimforsas förskolor att vara 33 fler än i jämfört med samma period 2020.

– En äldre generation har bytts ut mot en yngre, det har byggts mycket i Rimforsas ytterkanter, och det är ju precis det som vi vill. Det enda är att det har gått lite snabbt när det gäller antalet förskolebarn. Förut har vi följt den takt som SCB har förutspått men den här jätteökningen såg vi inte komma, förklarar bildningsförvaltningens chef Eva Holm och fortsätter:

– I och med att vårdnadshavarna ställer sina barn i kö inför förskolestarten har vi en god bild redan nu av hur många som ska börja vid våra enheter i augusti 2021. Det är 33 fler barn i Rimforsa än vi hade augusti 2020.

Med anledning av ökningen har ett behov av fler förskoleplatser uppstått. Enligt Holm förs nu en dialog mellan samhällsbyggnads- och bildningsförvaltningen för att hitta en lösning. Lösningen behöver vara på plats senast under 2022.

– Barnen som ska börja i höst står inte utan plats. Samtidigt vet vi att i augusti, när de här 33 barnen börjar, har vi det lägsta antalet barn och sedan ökar det successivt under hela terminen. På våren har vi som mest barn i våra system, berättar Holm.

Hur ska förskoleplatserna lösas?

– Det som händer nu är att vi försöker hitta en plats där vi kan göra en utökning. I Rimforsa finns inga tomma lokaler, och till en förskola behövs också en tillräckligt stor utomhusyta, så vi behöver moduler. Det finns flertalet tänkbara placeringar och vi genomför just nu en lokaliseringsprövning, svarar bildningschefen.

undefined
Björklidens förskola i Rimforsa är i dag den största enheten på orten men kommunens plan är att en större förskoleenhet ska ta plats i lokalerna där den nuvarande grundskolan ligger.

Förutom fler lokaler kommer personal rekryteras. Detta gör att bildningsnämndens (bn) tilldelade budgetram för 2021 inte räcker till.

– Vi gör redan i dag ett underskott för att vi har fler barn än vi hade budgeterat för, det rör sig om närmare fyra miljoner kronor. När vi budgeterar försöker vi ta höjd för den ökning som SCB prognostiserar men den här gången stack det iväg mer. Samtidigt skapar inflyttningen ett överskott för kommunen i sin helhet vilket gör att vi ser ut att göra ett bra helhetsresultat, konstaterar Holm.

Samhällsbyggnadsnämndens plan är att en större förskoleenhet ska upprättas i lokalerna där Rimforsas grundskola i dag verkar. För det krävs en nybyggnation på det omdiskuterade Hackelområdet.

– Det gör att modulerna blir tillfälliga i väntan på att skolans och förskolans placering beslutas, menar Holm.

undefined
Bildningsnämndens ordförande är trött på moduler. "Det har vi sett lite för mycket av i vår kommun. I Rimforsa är det viktigaste att skolbyggnationen kommer igång", säger David Wenhov.

Bn-ordföranden David Wenhov (C) trycker också på behovet av en nybyggnation.

– Snart är vi i ett läge där det är fullt i både skola och förskola och då hamnar vi i såna här tillfälliga modulbyggen som jag tycker vi har sett lite för många av i vår kommun. Det viktiga är att skolbygget kommer igång så snart som möjligt.

Underskottet som ökningen för med sig är något som ordföranden måste hantera.

– Vi har en policy som säger att vi inte kan göra tilläggsäskanden och då blir mitt uppdrag att informera och förklara vad vårt underskott beror på. När vi budgeterar skulle vi behöva använda fler verktyg än bara prognoser för att kunna vara mer exakta, konstaterar han.

Mer om ökade kostnader

"Prognostiserat underskott på - 3 700 000 kronor gäller förskola. Underskottet beror på fler förskolebarn än prognostiserat. När budget för 2021 fastställdes fanns inte kunskap om den inflyttning som lett till detta underskott. Den ökningen finns med i förutsättningarna för budget 2022 som fortsättningsvis kommer att utgå från SCB:s prognoser. Någon åtgärdsplan kommer inte att tas fram då ersättningen för det ökade antalet förskolebarn finns med i budget 2022". Källa: Kinda kommun

Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!