Rimforsa bio tror på ljus framtid trots svagt bioår

Trots ett svagt bioår är Rimforsa bio nöjda med besöksantalet. På söndag startar biosäsongen 2023 med initiativet "Andra Chansen".

Liljeholmens folkhögskoleelever Miranda och Sebastian kommer tillsammans med klasskamraten Jonathan att framträda mellan filmvisningarna.

Liljeholmens folkhögskoleelever Miranda och Sebastian kommer tillsammans med klasskamraten Jonathan att framträda mellan filmvisningarna.

Foto: Lina Edgar

Rimforsa2023-02-03 15:00

2022 var ett rekordsvagt år för svenska biografer och allt fler väljer att streama filmer hemifrån framför ett besök i biosalongen.

Per-Olof Jonsson på Rimforsa bio ser att även de har drabbats sedan pandemins start.

– Det är generellt lite trögt och vi har inte lika många besökare som innan. Jag tror att många blev bekväma med att streama film hemifrån under pandemin och att de sedan haft svårt att återvända till biosalongerna.

Trots detta ser de ideella krafterna bakom Rimforsa bio ljust på framtiden.

– Vi är ändå ganska nöjda med besökssiffrorna och vissa filmer har varit väldigt välbesökta.

undefined
Per-Olof Jonsson, en av de ideella krafterna bakom Rimforsa bio, menar att de är nöjda med besöksantalet trots ett svagt år för biograferna i Sverige i stort.

Den 5 februari drar de igång biosäsongen igen med initiativet "Andra Chansen". Då finns en möjlighet att se tre av de filmer som lockat flest besökare till Rimforsa.

– Det blir som en kickoff för 2023. Då får alla som inte haft möjlighet tidigare en ny chans att se storfilmerna.

För de lite yngre besökarna visas filmen "Bamse och Vulkanön", sedan följer succefilmerna "Där kräftorna sjunger" och "Top Gun – Maverick" för den lite äldre publiken. 

– Inför detta evenemang har vi även ett samarbete med kulturskolan och Liljeholmens folkhögskola. Innan och mellan filmerna kommer besökarna bjudas på framträdanden med elever från dessa båda skolor, säger Per-Olof.

– Kulturskolans elever kommer att framföra en blandad kompott av barnmusik som nog kan vara en trevlig uppvärmning inför Bamse-filmen, säger Jenny Engå, lärare på kulturskolan.

Från Liljeholmens folkhögskola kommer klasskamraterna Sebastian Persson Thrane, Miranda Rahm och Jonathan Carlsson.

undefined
Liljeholmens folkhögskoleelever Miranda och Sebastian kommer tillsammans med klasskamraten Jonathan att framträda mellan filmvisningarna.

– Vi går singer-songwriterlinjen på skolan och kommer framföra mestadels egenkomponerade låtar, säger Miranda.

– Alla tre sjunger och spelar gitarr, men vi har väldigt olika stil och håller oss inom olika genrer, konstaterar Sebastian.

– Det känns som ett roligt koncept att blanda filmer och musik. På så sätt blir det lite mer lättsmält än en hel konsert med bara musik, menar Jonathan.

undefined
”Det är ett roligt koncept att blanda film med musik” säger Jonathan. Jenny Engå från Kulturskolan instämmer.
undefined
Sebastian Persson Thrane soundcheckar inför söndagens evenemang ”Andra Chansen”.

Söndagens evenemang "Andra Chansen" blir starten på bioåret 2023 i Rimforsa, men redan nu planerar biogruppen inför våren och sommaren.

– Förra året hade vi ett populärt sommarprogram som blev uppskattat av besökarna och det hoppas vi kunna genomföra även denna sommar. Fram till dess har vi ett fullspäckat program med många olika filmer, säger Per-Olof Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!