Det började som ett familjeföretag. Föräldrarna kom från Åtvidaberg till den lilla vägkorsningen i Rimforsa sommaren 1970.
– Då var det en BP-mack här ute, och det här var en kiosk. Och så var det servering ovanför, berättar Jan Forsén när vi sitter i det lilla personalrummet i Ica nära i Rimforsa.
När familjen tog över verksamheten var han lite drygt 20 år. Han stod för det mesta i den lilla kiosken och sålde kaffe och fika till kunder som kom och tankade. På den tiden fanns inte en tanke på att det skulle bli en livsmedelsbutik i lokalerna.
Efter några år överlät föräldrarna driften till Jan och hans syskon. De körde vidare på samma koncept, men tvingades så småningom att tänka om.
– Vi drev det här in på 80-talet, men sen märkte vi att vi måste göra nåt, säger han och fortsätter:
– Det var för liten omsättning för att vi skulle kunna leva vidare, så då byggde vi butiken.
Så kom den stora smällen. Rikskupongerna, en sorts lunchsubvention som arbetsgivare kunde erbjuda sina anställda, slutade vara skattebefriade, och många slutade då att använda dem.
– Vi gick från att ha 100-200 dagens rätt-gäster till 6-7 över en natt. Då begärde vi konkurs.
Som tur var hade de förstående långivare, och en stor del av skulderna skrevs av. I mitten av 90-talet köpte Jan och hans bror tillbaka fastigheten. Med tiden skedde ytterligare utbyggnad av butiken till den storlek den har idag. Och nu ska Jan Forsén alltså slutligen sälja den.
– Jag är för gammal för att hålla på med det här, jag är ju snart 75 år.
Det som ligger till försäljning är inventarier som hyllor, kylar, och allt annat som är en del av själva butiken. Fastigheten samt övriga verksamheter som restaurang och motell har Jan redan sålt, och hyr numera bara utrymmet där Ica-affärens verksamhet bedrivs.
– I början hade vi massor med förfrågningar och besök, men nu har det varit helt dött. Och det är ju på grund av räntorna, allt med el och så vidare.
Trots att han är i begrepp att lämna verksamheten råder det ingen brist på idéer. Han pratar om framtidens elbilar och att erbjuda alla som stannar för att ladda dem något att göra under tiden. Som att byta ut delar av sortimentet mot bord att sitta och fika vid.
– Det är det som utvecklar sig bättre och bättre. Korv, kaffe, dricka och godis är det stora. Det skulle jag satsa på.
Så snart han hittat en köpare blir det dock satsningar på något helt annat: att få upp solceller på sommarstugan.