Prästen kammade hem flest personröster: "Högst oväntat"

Martin Lissnils, tidigare präst i Rimforsa församling, fick störst stöd av alla kandidater i kyrkovalet. "Det var högst oväntat i min värld", konstaterar 36-åringen.

Martin Lissnils, före detta präst i Rimforsa församling, kryssade sig till toppen i det lokala kyrkovalet. "Det var högst oväntat i min värld", säger han.

Martin Lissnils, före detta präst i Rimforsa församling, kryssade sig till toppen i det lokala kyrkovalet. "Det var högst oväntat i min värld", säger han.

Foto: Privat

Rimforsa2021-10-31 14:00

Inför valdagen den 19 september, för lite mer än en månad sedan, stod Martin Lissnils uppskriven som kandidat nummer 14 på Rimforsa församlings enda nomineringslista. I dag, när personrösterna har offentliggjorts, är han nummer ett och kan betraktas som det lokala kyrkovalets största raket. Med 69 personröster tog han, med stor marginal, steget in i församlingens högsta beslutande organ.

undefined
I Rimforsa församling ställde endast en nomineringslista upp i valet, därav väger personrösterna tungt. Med sina 69 röster fick Martin Lissnils flest av alla.

– Det var mycket oväntat för mig. Jag gick in i valet med en öppen inställning och tänkte att det vore utvecklande, för egen del, att få vara en del av kyrkofullmäktige men att det trots allt finns andra goda krafter som kan fylla den funktionen. Nu hoppas jag vara med i förtroendeuppdraget med all det engagemang jag kan uppbåda, förklarar Rimforsabördiga Martin Lissnils.

För två år sedan flyttade han tillbaka till föräldragården och inledde en anställning, som präst, vid Rimforsa församling. Nu, sedan en tid tillbaka, är han istället verksam i grannförsamlingen Kinda Pastorat.

– Det finns nog de som tyckte att det var olämpligt att jag, som tidigare präst i församlingen, överhuvudtaget stod med på nomineringslistan – och det var inte en självklarhet för mig heller. Samtidigt är jag i dag en församlingsbo som vem som helst och tycker att det vore spännande att få se den del av kyrkans arbete som man som anställd annars inte får se. Så när jag hade funderat över saken landade jag ändå i att jag tyckte att det var lämpligt, förklarar Lissnils.

Vad gjorde du då för avvägningar i beslutet?

– Det är givetvis viktigt att kyrkan inte bara är de anställdas kyrka men jag ser mig framförallt som en församlingsbo med barn i barnkörerna. Mitt perspektiv kan också vara ett perspektiv som behövs bland de förtroendevalda, svarar han.

undefined
Martin Lissnils är 36 år och uppvuxen i Rimforsa. Sedan en tid tillbaka är han också präst i Kinda Pastorat.

Varför bytte du, som präst, församling?

 – Jag kände att jag inte riktigt kom till min rätt i Rimforsa församling och hoppas göra det i Kinda Pastorat, svarar Lissnils.

Den 9 oktober kommer det nya kyrkofullmäktige att kallas till ett första möte där en valberedning utses. Valen, så som fullmäktiges ordförande och kyrkorådets ledamöter, ska klubbas i december.

Kan du tänka dig ett ordförandeskap?

– Det är en jättesvår fråga som jag får fundera över om den ställs. Jag vill inte tacka ja till ett större engagemang än jag känner att jag kan leva upp till. Vi får se hur processen fortlöper, förklarar Lissnils.

Nya kyrkofullmäktige

I Rimforsa församling finns endast en lista. Här är de ledamöter som kryssades in i kyrkofullmäktige.

1. Martin Lissnils (69 personröster)
2. Johan Järnland (59)
3. Marita Wolf (56)
4. Birgitta Andersberg (54)
5. Elin Heimerström (50)
6. Sigvard Olsson (41)
7. Christer Segerstéen (31)
8. Yvonne Lindhout (28)
9. Mona Damm (26)
10. Per Andersson (8)
11. Kerstin Johansson (7)
12. Anita Gustafsson (15)
13. Sven-Olof Svensson (8)
14. Ing-Britt Magdesjö Jonsson (10)
15. Roger Nilsson (8)

Karta: Rimforsa församling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!