Petades ur kyrkorådet – trots flest personröster

I kyrkovalet 2021 fick prästen Martin Lissnils överlägset flest röster. På den enda nomineringslista som gällde i valet stod han på plats 14 men kammade hem 69 personröster – flest av alla. Ändå blev han utan plats i kyrkorådet. Varför?

Varför fick Martin Lissnils ingen plats i kyrkorådet när han tog hem överlägset flest röster i kyrkovalet 2021? Vi har sökt svar, men frågan kvarstår.

Varför fick Martin Lissnils ingen plats i kyrkorådet när han tog hem överlägset flest röster i kyrkovalet 2021? Vi har sökt svar, men frågan kvarstår.

Foto: Privat/Emelie Wiman-Lindqvist/Lars-Göran Bexell/Hedda Themner

Rimforsa2023-02-23 14:00

Då, hösten 2021, sa Martin Lissnils att valutgången var oväntad.

– Jag gick in i valet med en öppen inställning och tänkte att det vore utvecklande, för egen del, att få vara en del av kyrkofullmäktige men att det trots allt finns andra goda krafter som kan fylla den funktionen. Nu hoppas jag vara med i förtroendeuppdraget med all det engagemang jag kan uppbåda.

Martin Lissnils fick en plats i kyrkofullmäktige, men valdes aldrig in i kyrkorådet.

undefined
Det finns uppgifter om en sammanläggning av Rimforsa församling och Kinda pastorat. Anita Gustafsson och Christer Segerstéen (liksom Anders Ljung, ordförande i Kinda pastorats kyrkoråd) bekräftar detta, men understryker att frågan än så länge befinner sig på ett mycket tidigt stadium. Var det ett skäl till att Martin Lissnils blev utan plats i kyrkorådet?

Varför? Hur är det möjligt att gå förbi det förtroende som församlingsborna visade honom?

Vi har sökt svaren hos kyrkofullmäktiges ordförande Christer Segerstéen, dåvarande valberednings ordförande Marita Wolf och kyrkorådets ordförande Anita Gustafsson.

undefined
Kyrkorådets ordförande Anita Gustafsson säger att hon inte kan svara på frågan varför Martin Lissnils inte fick en plats i kyrkorådet. Hon hänvisar till fullmäktige och valberedningen. På bilden syns också Jyrki Myöhäne, tidigare kyrkoherde i Rimforsa församling.

Ingen vill svara konkret på våra frågor och hänvisar till varandra.

– Jag måste hänvisa till fullmäktige och valberedningen. Det är fullmäktige som tillsätter kyrkoråd. Jag kan inte svara på den frågan, säger Anita Gustafsson.

Vi frågar därför Marita Wolf:

– Vi har behandlat den här frågan inom Rimforsa församling. Den är lagd till handlingarna nu. Vi har följt en demokratisk process. Valberedningen har bara lagt ett förslag och sen har Rimforsa församlings fullmäktige beslutat om det här.

undefined
"Vi har behandlat den här frågan inom Rimforsa församling. Den är lagd till handlingarna nu. Vi har följt en demokratisk process. Valberedningen har bara lagt ett förslag och sen har Rimforsa församlings fullmäktige beslutat om det här", säger Marita Wolf.

Men han fick ju överlägset flest röster? Är det inte konstigt att man bortser från det?

– Det är inte jag som ska svara på det. Det är fullmäktiges ordförande som får ta den biten, som vet hur bilden blev. Det är inte valberedningen som väljer. Vi gör ett förberedande arbete och sedan väljer fullmäktige – det högsta beslutande organet i Rimforsa församling.

Vi frågar Christer Segerstéen:

– Valberedningen la ett enigt förslag. Jag ställde frågan till kyrkofullmäktige om det fanns flera förslag. Svaret var nej. Då det endast fanns ett förslag, valberedningens förslag, blev det framlagt och fullmäktige röstade enigt ja.

I övrigt har han inte några kommentarer på våra frågor.

– Jag är mycket mån och noggrann om att sånt som jag inte har med att göra – det kommenterar jag inte.

undefined
"Det är valberedningen som har föreslagit och vad jag kommer ihåg var det en enig valberedning som la förslaget. Några andra kommentarer har jag inte", säger kyrkofullmäktiges ordförande Christer Segerstéen.

Det finns även uppgifter på en sammanläggning av Rimforsa församling och Kinda pastorat. Anita Gustafsson och Christer Segerstéen (liksom Anders Ljung, ordförande i Kinda pastorats kyrkoråd) bekräftar detta, men understryker att frågan än så länge befinner sig på ett mycket tidigt stadium.

Martin Lissnils arbetade vid den här tiden i Kinda pastorat. Skulle det vara ett hinder för att sitta i kyrkorådet i Rimforsa?

– Nej, för den frågan har kommit upp med det nya kyrkorådet, säger Christer Segerstéen.

Marita Wolf menar att det är många bedömningar som görs när valberedningen förebereder förslaget till vilka som ska sitta i kyrkorådet.

– Det handlar inte bara om var man sitter eller vilka meriter man har. Det görs en sammanvägning så att det ska bli ett bra team. Det gällde att bära Rimforsa församling in i framtiden. Jag hoppas att fullmäktige har känt att de har tagit rätt beslut.

Så han hade inte funkat i det teamet då?

– Jag har inte tänkt alls runt honom och absolut inte nu längre i och med att det är så länge sen det här hände, säger Wolf.

Är det här demokratiskt när ni inte vill säga varför han inte valdes in i kyrkorådet och inte tar hänsyn till vad väljarna tycker?

– Väljarna valde till fullmäktigeplatser. Han fick, som jag minns det, flest röster så han hade ju högsta positionen i fullmäktigesammanhanget. Så där har väljarna fått säga sitt. Men sen, till alla andra organ som man väljer, finns det ingen koppling mellan det röstetalet som sker i det öppna kyrkovalet och vad som tillsätts sedan, säger Marita Wolf.

undefined
Martin Lissnils fick med råge flest personröster i kyrkovalet 2021. Men han blev utan plats i kyrkorådet.

Vi har från flera håll fått höra att en av anledningarna till att Martin Lissnils inte fick några vidare uppdrag bottnade i att han arbetade i Kinda Pastorat och även hade en frikyrklig bakgrund.

Det tillbaka visar både Marita Wolf och Christer Segerstéen.

– Vi är en ekumenisk kyrka, menar de båda. 

Hur påverkas väljarnas förtroende för högsta beslutfattande organ inom kyrkan när Martin Lissnils inte får gehör för de personröster han ändå har fått?

– Jag kan bara konstatera att vi har ett väldigt bra arbete i församlingen. Jag träffar många människor i olika sammanhang. Jag ser inte att det påverkar vår verksamhet. Vi har en bra verksamhet. Vi jobbar väldigt positivt i Rimforsa församling, säger Christer Segerstéen.

Detta har hänt

I kyrkovalet 2021 fick Martin Lissnils störst stöd av alla kandidater på Rimforsa församlings enda nomineringslista.

Med 69 röster kunde han, med bred marginal, ta steget in i församlingens högsta beslutande organ – kyrkofullmäktige.

Där tog det stopp. Några vidare uppdrag fick inte Martin Lissnils.

Martin Lissnils lämnar nu Kinda pastorat för att tillträda som församlingsherde i Johannelunds församling i Linköpings domkyrkopastorat. Han sitter kvar i kyrkofullmäktige i Rimforsa församling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!