Nina Rung höll föreläsning om våld i Rimforsa

Unga tjejer är de som är mest utsatta för våld i nära relationer. Ofta har de sin första relation i den åldern, och har svårt att avgöra vad som är våld. Det menar före detta Stockholmspolisen Nina Rung.

Nina Rung upprepade sitt budskap gång på gång: "Vi behöver mer civilkurage."

Nina Rung upprepade sitt budskap gång på gång: "Vi behöver mer civilkurage."

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Rimforsa2023-11-21 16:33

Nina Rung lät tatuera in parollen "Om inte jag – vem?" på armen i samband med att hon och maken Peter Rung grundade föreningen Huskurage 2014. 

– Tyvärr blev den ganska ful, jag kom på att jag ville ha den istället för en annan i sista minuten, säger hon.

Huskurage går ut på att man som granne ska reagera om man på om man på något sätt misstänker våld i hemmet. Denna policy har blivit kritiserad av bland annat Örebropolisen och Riksorganisationen för kvinno- och tjejourer. De menar att man kan utsätta sig själv för fara genom att försöka ingripa.

undefined
Nina Rung upprepade sitt budskap gång på gång: "Vi behöver mer civilkurage."

– Det finns ingen grund i påståendet. Det är sällan män som utövar våld i nära relationer utövar våld mot de som ingriper.

Så bemöter Nina Rung kritiken när tidningen frågar efter hennes föreläsning "Jämställdhet som motkraft till våld!" på Rimforsa bibliotek den 16 november, som var uppstarten på "En vecka fri från våld" som genomförs nationellt vecka 47.

– Men Nina kunde inte komma den veckan, så det fick bli några dagar tidigare, säger Eva Skärlund som är kultursekreterare i kommunen. 

undefined
Nina Rung. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Anledningen till att Nina föreläser på Rimforsa bibliotek är att Kinda kommun vill sprida ut sina arrangemang.

– Allt kan inte ske i Kisa.

undefined
Eva Skärlund är kultursekreterare i Kinda kommun. Hon tackade Nina Rung för en intressant och viktig föreläsning med böcker med Kinda-tema.

– Vi vet vad vi ska göra om det börjar brinna – rädda, varna, larma. Samma policy måste råda också om vi misstänker våld i hemmet. Det ska inte handla om att det kanske blir dålig stämning i trapphuset, säger Nina.

Nina är strax över 40 år. Hon har arbetat på Stockholmspolisen med att utreda grovt våld i nära relationer samt sexuellt våld mot barn och studerat kriminologi och genusvetenskap.

Våld i nära relationer börjar i ung ålder, menar Nina. Var tionde barn växer upp med våld i hemmet. När hon frågar åhörarna hur många som har fått höra "kärlek börjar alltid med bråk" räcker nästan samtliga 15 kvinnor och fem män i publiken upp handen.

undefined
Nina Rung pratade med publiken efteråt. Här ses hon i samtal med Annika Hermansson.

– När lika många 13-åringar räcker upp handen är det problem.

– Tjejer som är mellan 16 och 24 år är de som är mest utsatta för våld. Hur ska man som oerfaren 17-åring kunna veta vad som räknas som våld? Vi kan inte fortsätta att normalisera våldet.

Hon tar upp skandalen med Anders Borg som på en fest i Stockholms skärgård blev berusad, visade könet, kallade kvinnor för "hora" och tog andra män i skrevet för att mäta storleken. 

– Borg vaknade ju inte en morgon och tänkte "nej, om man skulle ta och bli sexist?" Det här är en konsekvens av att ojämställdheten får löpa amok.

När Nina övergår till att prata om porr och sexuella övergrepp på barn reser sig en medlem i publiken och lämnar salen.

– Det här blir för mycket för mig, säger personen som återvänder när Nina signalerar att det är "fritt fram".

Nina berättar att 88 procent av porren består av våld mot kvinnokroppen.

– Som 12-åring är man nyfiken på hur en snippa ser ut. Söker man på nätet länkas man direkt till porr som inte lär nånting om samtycke och ömsesidighet.

undefined
"Vi kan inte fortsätta normalisera våldet", säger Nina Rung. Bilden är en genrebild.

Nina fortsätter med att visa bilder på en kvinnokropp som under två dygn blev misshandlad med olika tillhyggen.

– När hennes våldsamma partner till slut tog henne till sjukhuset uppmanade han henne att säga att hon hade ramlat i en trappa.  

Trots allt finns det hopp, tycker Nina. Samtyckeslagen trädde i kraft den 1 juni 2018 och skolans nya läroplan belyser numer samtycke och ömsesidighet i sexuella relationer.

– Men det viktigaste är att vi alla agerar, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!