Nu tryggas vattnet för framtiden

Nu är det bäddat och klart för ett nytt vattenverk i Rimforsa. Byggnationen inleds våren 2019 och beräknas vara klar hösten 2020.

Elisabeth Qvisth, utredningsingenjör, och Staffan Andersson har medverkat vid detaljprojekteringen av vattenverket.

Elisabeth Qvisth, utredningsingenjör, och Staffan Andersson har medverkat vid detaljprojekteringen av vattenverket.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2018-12-19 14:00

Kinda kommuns upphandling lockade två anbudsgivare. Efter tilldelningsbeslut går uppdraget till firma Jens-Åke bygg i Kisa som är beredd att utföra arbetet till en kostnad av nära 13,5 miljoner kronor.

Det är sex miljoner lägre än det andra anbudet från ett företag i Linköping. Den relativt stora skillnaden i pris skulle kunna indikera att det vinnande anbudet är onormalt lågt.

Så är inte fallet, enligt Staffan Andersson, verksamhetschef vatten, avlopp och renhållning i Kinda kommun.

– Anbudet ligger väl i linje med våra kostnadsberäkningar så det känns tryggt och rätt även om det bara är två anbud.

Det nya vattenverket får en kapacitet för minst 3 000 personer. Med komplettering av maskinell utrustning kan den utökas till 5 000 personer.

Staffan Andersson igen.

– Det är en viktig investering för Kinda och Rimforsa att produktionen av dricksvatten säkerställs till befintlig befolkning och även nya invånare.

Den totala kostnaden beräknas till 21 miljoner kronor, vilket innebär att samhällsbyggnadsnämnden begär ytterligare sju miljoner. Tilläggsanslaget blir en fråga för kommunfullmäktige vid sammanträdet i februari 2019.

Enligt tidigare beräkningar landade totalpriset på 14 miljoner kronor. Men nya krav på utformning av byggnaden har lett till en fördyring. Vattenverk räknas numera som livsmedelslokal med krav på särskilt ingång med omklädningsrum och hygienutrymmen. Klimatförändringar innebär risk för parasiter, rörbrott och grumligt vatten, vilket i sin tur kräver ny teknik till en högre kostnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!