Ny pastor på plats i Missionskyrkan

Sören Johansson är Rimforsa missionsförsamlings nye pastor. Han kommer från en dubbeltjänst i Dalarna. Efter att Anna Karlsson för ett år sedan slutade som pastor har tre vakanspastorer hoppat in.

Sören Johansson är Rimforsa missionsförsamlings nye pastor

Sören Johansson är Rimforsa missionsförsamlings nye pastor

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2018-08-25 15:00

Att Rimforsa missionsförsamlings nye pastor är född och uppväxt i Västergötland det råder inget tvivel om, det hörs på dialekten. 44-årige Sören Johansson installerades i går som Rimforsa missionsförsamlings nye pastor i Missionskyrkan. Han är inte bara pastor i församlingen utan även föreståndare. Den 127 år gamla församlingen har 170 medlemmar i alla åldrar.

Det är ett år sedan som Anna Karlsson slutade som församlingens pastor för en ny tjänst hos missionsförsamlingen i Vetlanda. Under året har Håkan Holgersson, Nils-Gunnar Wenov och Lars Netz hoppat in som vakanspastorer. Från och med i går är det Sören Johansson som tagit över rodret både som pastor och föreståndare i församlingen.

– Jag såg en annons i oktober 2017 att de sökte en pastor och i november åkte jag till Rimforsa och pratade lite med församlingens styrelse. I januari i år gjorde jag en provpredikan och sedan hade man ett församlingsmöte som sa ja och i februari fick jag fick förtroendet, säger Sören Johansson.

Sören Johansson är född och uppväxt i Herrljunga i Västergötland. Efter tre års gymnasiestudier i Arvika så följde några år på Universitet i Göteborg där han läste kemi- och miljövetenskap.

– Jag är uppfödd i en kristen familj och pappa var pastor, så att det blev en del flyttande. Under universitetstiden i Göteborg tog jag ett sabbatsår för att gå på bibelskola ett år på Hållanda folkhögskola i Årefjällen och under det här året hände väldigt mycket, säger Sören Johansson och fortsätter:

– Jag fick en kallese genom Gud som sa till mig att jag skulle bli pastor. jag träffade en trevlig flicka i Åre, Anna, som senare skulle bli min fru.

År 2000 flyttade Sören och Anna till Östersund och gifte sig den 1 april samma år.

– Här jobbade jag som församlingsassisten i Svenska kyrkan och jag behövde praktisk erfarenhet för att bli antagen till skolan och utbilda mig till pastor, säger Sören Johansson.

Efter sex år i Östersund flyttade paret Johansson till Örebro och Sören började läsa teologi i Örebro missionsskola i fyra år.

– Jag blev ordinerad ett pastorsjobb i två församlingar i södra Dalarna, Centrumkyrkan i Avesta och Fors missionsförsamling.

Men efter åtta år i natursköna Dalarna så ville Sören och Anna, som utökats med fyra barn mellan 5 och 13 år, se något nytt.

– Ja, dels ville vi söderut och flytta lite längre. Vi kollade runt i södra Sverige och när jag fick pastorstjänsten i rimforsa blev inte valet så svårt. Vi har köpt hus i Rimforsa och min fru har fått arbete på Kinda kommun. Jag har ett väldigt stort naturintresse med fiske som det största och här i Kinda finns det ju en massa sjöar. Det var nog så att Gud kände lite extra för den här annonsen och ledde mig hit, säger Sören med ett stort leende.

Missionsförsamlingens i Rimforsa har ett stort och brett samarbete med både Brokyrkan och Svenska kyrkan och då främst med barn- och ungdomsverksamhet.

Sören vill utveckla församlingsarbetet ytterligare men tar det lugnt till att börja med.

– Jag kommer att ha ett år först att lyssna in om vad som behövs på orten.

I går var det en stor högtid i Rimforsa missionskyrka när Sören Johansson installerades av kyrkoledare Peter Bernhardsson som läste några bibelord och hälsade Peter välkommen till församlingen och så bjöds det på smörgåstårta.

Pastor Sören Johansson hälsar välkommen till Rimforsa missionskyrka
Pastor Sören Johansson hälsar välkommen till Rimforsa missionskyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om