Nya regler ska höja kattens status

Katten ska inte längre vara ett slit- och slängdjur. I juni kom nya regler för kattägare och nästa år förväntas en lag om obligatorisk märkning antas av regering.

Katter ska inte längre kunna betraktas som en slit och slängvara. I år skärptes kraven för kattägare i en ny föreskrift från Jordbruksverket och nästa år kan det komma en lag som gör det obligatoriskt att märka sin katt.

Katter ska inte längre kunna betraktas som en slit och slängvara. I år skärptes kraven för kattägare i en ny föreskrift från Jordbruksverket och nästa år kan det komma en lag som gör det obligatoriskt att märka sin katt.

Foto: Annika Ekstedt

Rimforsa2020-08-09 10:00

Annica Hillberg i Rimforsa tog emot sin första jourkatt för sex år sedan. Hon har sidan Livet med jourkatter på Facebook och driver också föreningen med samma namn.

Problemet med hemlösa katter och katter som inte tas om hand har inte förbättrats under de här sex åren hon har varit aktiv, snarare tvärtom, säger hon.

Länge har man pratat om sommarkatter, men just det tycker inte Annica Hillberg är det största problemet, hon tycker snarare att det har minskat. Det hon däremot tycker är ett problem är alla de katter som finns på landet i ladugårdar och i stall.

– Många gånger har de katterna inte något egenvärde. De ska jaga råttor och möss. De är mycket sällan kastrerade vilket innebär många kullar ungar. Att kalla på veterinär till en sjuk ko eller häst är självklart, men de här katterna får sällan hjälp om de skadas eller blir sjuk. Man skjuter dem i stället, det finns ju gott om andra katter, säger hon. 

Sedan 15 juni kan det stå en djurhållare dyrt att inte se om sina katter. I ny föreskrift från Jordbruksverket ställs flera krav på kattägare. Framförallt att man ska se till att de inte förökar sig oplanerat. Därtill slås fast att man också ska sköta om sitt djur vad gäller, päls, klor och tänder. Dessutom ska man vara uppmärksam på om katten beter sig konstigt (den kan ju vara sjuk eller skadad).

Eftersom föreskriften är så ny har den ännu inte hunnit tillämpas.

– Men föreskriften ger möjlighet till åtgärder på annat sätt än tidigare, säger Susann Anckarman, handläggare på enheten för djurskydd, veterinär och vilt på Länsstyrelsen Östergötland.

Närmast hoppas hon på att det redan nästan år också ska bli lag på att märka och registrera sina katter. Ett sådant förslag ligger hos regeringen.

Sedan juni 2018 är det länsstyrelsen som har ansvaret för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. En uppgift som tidigare låg på polisen.

Länsstyrelsen gör många ingripande om året. Varje ingripande kan röra allt från ett djur till hundra djur, och det kan handla om allt från akvariefiskar till nötboskap. 

Allt rör inte missförhållanden. Ibland har en ägare blivit sjuk eller avlidit och då rycker länsstyrelsen in.

Från årsskiftet fram till i dag har länsstyrelsen omhändertagit 47 katter. Totalt under hela förra året omhändertogs 38 katter.

Nya regler för kattägare

Föreskriften från Jordbruksverket bygger på forskning om de behov som katten har och vilka funktioner som är viktiga för att katten ska må bra.

Exempel:

Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

Tydligare krav på tillsyn och skötsel.

Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag
Katten har tillgång till gömslen och upphöjd plats. 

Katten ges mental stimulans

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!