Nya restriktionerna: All personal permitteras

En ökad smitta och skärpta restriktioner var ett tungt besked för många Kindaföretagare. "Avbokningarna kommer som ett brev på posten", säger Veronica Eriksson vid Rimforsa Strand.

Morgan Westerling, Karin Asmus Herke, Camilla Cederholm och Veronica Eriksson är alla företagare i Kinda och påverkas på olika sätt av de nya restriktionerna.

Morgan Westerling, Karin Asmus Herke, Camilla Cederholm och Veronica Eriksson är alla företagare i Kinda och påverkas på olika sätt av de nya restriktionerna.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2020-10-30 12:00

Redan ett dygn efter Folkhälsomyndighetens besked kan hon konstatera att alla konferenser och möten under den nästkommande veckan har blåsts av. Mejlen med avbokningar avlöser varandra - något hon tror kommer att fortsätta. Fram till den 19:e november räknar hon med att anläggningen står tom - utöver privatgästerna.

– Vi ser en repris på mars månad, det känns som att man inte orkar ett varv till, men det är klart vi måste kavla upp ärmarna och dra vårt strå till stacken. Den här typen av konferensverksamhet har ju ingen plats när läget är som det är så det är svårt att veta hur man ska agera, konstaterar Eriksson.

undefined
Alla konferenser och möten som var inplanerade på Rimforsa strand under den kommande veckan har avbokats - knappt ett dygn efter restriktionerna.

Sedan den tuffa våren har hotell- och konferensanläggningen vid Åsundens strand trots allt återhämtat sig en aning. Nu vänder trenden igen och all personal kommer att permitteras.

– Ja, med omedelbar verkan. Visst hade vi kunnat planera framtida arrangemang och göra andra förbättringsåtgärder men vi hoppas att det här löser sig på de tre veckor som restriktionerna gäller, berättar hon och fortsätter:

– Om inte är det viktigaste för oss att staten ser till att förlänga permitteringsstödet. Just nu gäller det till årsskiftet.

Lite längre söderut, i centrala Kisa, förbereder Karin Asmus Herke för att öppna Café Columbia. Med rådet att avstå från att vistas i inomhusmiljöer räknar hon med att antalet kunder lär minska framöver.

– Det är klart att det här är tungt, om det blir så att vi tappar mycket. Vi har redan i dag ett relativt bra avstånd mellan borden, vi har skyltat med information, plexiglas vid kassan och vi tar inte in fler personer än vad som får plats. Sedan får tiden utvisa hur det här påverkar kundtillströmningen, förklarar hon och fortsätter:

– Vi jobbar ju med färskvaror så det svåra är att beräkna hur mycket som kommer att gå åt. Ett större svinn kommer det nog att bli de närmaste dagarna.

undefined
Karin Asmus Herke på Café Columbia hoppas fortsatt att kunderna ska våga sig dit.

Även hantverkarna i kommunen påverkas av de nya restriktionerna. Morgan Westerling, vid Hornföretaget Expose Interiör, förväntar sig att flera jobb kommer att skjutas fram och att marknaden blir avvaktande igen.

– Man kommer inte att kunna åka hem till folk, ha möten, leverera eller montera. Mässor, som har varit en stor inkomstkälla för oss, är bara att glömma, säger han och avslutar:

– Det känns såklart frustrerande. Man vill inget annat än att pandemin ska vara över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!