Påstod att han drack efter dikeskörning – frias

Mannen åtalades för att ha kört bil med 2,16 promille alkohol i blodet. Men mannen hävdar att han drack efter att ha kört i diket och frias nu av tingsrätten.

Den 34-årige mannen åtalades för att ha kört bil med 2,16 promille alkohol. Men nu har en oenig tingsrätt friat honom.

Den 34-årige mannen åtalades för att ha kört bil med 2,16 promille alkohol. Men nu har en oenig tingsrätt friat honom.

Foto: Arkivbilder

Rimforsa2020-11-15 06:00

Den 23 mars i år såg vittnen att en bil hade kört i diket i närheten av Rimforsa. En man  som vittnena uppfattade, som påverkad befann sig i närheten av bilen. Mannen, som är i 35-årsåldern, uppgav att han behövde hjälp att få upp bilen – men vittnena valde istället att ringa polisen. 

Det visade sig att mannen hade 2,16 promille alkohol i blodet och han åtalades för grovt rattfylleri. 

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekande mannen till brott och uppgav att han hade stannat med bilen för att uträtta sina behov. När han skulle köra i väg igen råkade han dock, enligt egen utsago, lägga i fel växel, vilket fick bilen att åka framåt och ner i diket. 

Mannen berättade att han var i psykisk obalans och att detta hade fått honom att efter dikeskörningen dricka en öl, sex flaskor Fireball samt en liter vin. Allt detta skulle han ha hunnit dricka på en halvtimma. 

En majoritet av tingsrättens ledamöter anser inte att det går att utesluta att 34-åringen drack alkohol först efter att ha kört bil och han frias därför för grovt rattfylleri. Men tingsrätten var inte enig. En av nämndemännen ansåg att det var orimligt att han hunnit dricka så mycket alkohol efter färden och ville döma honom för grovt rattfylleri.

Ett försäkringsbolag hade krävt 35-åringen på närmare 119 000 kronor i skadestånd. Men mannen slipper nu betala något skadestånd överhuvudtaget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!