För nästan exakt ett år sedan, på grund av besparingskrav, valde Kindas samhällsbyggnadsförvaltning att förändra tidsintervallen för belysningen i Rimforsas elljusspår. Från att ha tänts automatiskt vid klockan 05.00 på morgonen och lyst tills dess att det ljusnat installerades istället en strömbrytare som, under den mörka årstiden, endast fungerade på eftermiddagarna fram till klockan 22.00. Samma upplägg gällde, sedan tidigare, vid elljusspåren i Horn och Kisa men förändringen fick Pia Steisjö att reagera kraftigt:
– Ja, helt plötsligt gick det inte längre att tända belysningen på morgonen – något jag har varit bortskämd med så länge jag kan minnas. Jag tyckte förändringen verkade dum, speciellt med tanke på coronapandemin och att alltfler människor rörde sig i spåret. Många passade på att träffas här.
Pia valde att lämna in ett så kallat Kindaförslag där hon uppmanade kommunen att, vid kommunens samtliga elljusspår, förlänga tidsintervallen och göra det möjligt för medborgarna att tända belysningen även på morgnarna. Förslaget fick 47 röster och nådde därmed inte gränsen för en politisk behandling.
Däremot snappade Socialdemokraterna upp tankarna och formulerade en egen motion. Partiets förslag innebar en utökning av tidsintervallen där belysningen, under den mörka årstiden, skulle vara möjlig att tända mellan klockan 05.00 och 09.00 på morgnarna samt mellan klockan 14.00 och 23.00 på eftermiddagarna. I måndags bifölls motionen av kommunfullmäktige (kf).
– Det är ett bra och klokt beslut som jag tror att många upplever som positivt. Jag tror att fler kommer att välja elljusspåret för sina promenader vilket är mer trafiksäkert än i övriga samhället. Det är också viktigt att kommunen uppmuntrar och förenklar möjligheten för människor att komma ut och röra på sig, konstaterar Pia Steisjö och fortsätter:
– Jag hade nästan gett upp på mitt förslag vid det här laget. Jag har nyligen köpt en pannlampa som jag tänkte använda istället.
Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) var den politiker som skrev motionen om belysningen i elljusspåren. Han menar att beslutet på kf tyder på lyhördhet.
– Initialt genomfördes den här förändringen på tjänstemannanivå och de har såklart bara gjort sitt jobb för att uppfylla sparbetingen. Det är bra att vi politiker kan vara lyhörda och förändra sånt som kanske inte blir optimalt, menar han.
När belysningens tidsintervall minskades ska besparingen, rent ekonomiskt, ha handlat om cirka 15 000 kronor per år.
– Med tanke på de ekonomiska prognoserna just nu är det här en liten kostnad för kommunen – så det är bara att tuta och köra, konstaterar Forsberg.
Så här kommenterar kommunalrådet och den styrande koalitionens Christer Segerstéen (M) det faktum att motionen nu blir verklighet:
– Vi kan väl bara konstatera att det blev en något missriktad besparingsåtgärd. Det här innebär en förbättring och det ligger ju i vårt intresse, som kommun, att invånarna rör på sig.
Kommunens beslut kommer att vinna laga kraft om drygt tre veckor. Därefter menar Jimmy Bexell, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, att förändringen kan träda i kraft relativt omgående.
– Jag bedömer att det här inte är någon stor insats utan vi behöver bara en elektriker som gör de här inställningarna. Efter att beslutet vunnit laga kraft har vi ingen anledning att vänta, konstaterar Bexell.