Planen tar form: Mer än 150 nya bostäder i Rimforsa

I Rimforsa planeras nya bostäder i områdena kring Storgården, Krågedal och Hallstad. Hos de två förstnämnda kan det bli fler bostäder än tidigare tänkt.

Plan- och byggchefen Maria Hedberg hoppas att ett nytt förslag på detaljplan kan presenteras för samråd i höst.

Plan- och byggchefen Maria Hedberg hoppas att ett nytt förslag på detaljplan kan presenteras för samråd i höst.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2021-04-26 15:59

Bakom de potentiella bostäderna står markägarna Vasamark Svenska AB och projektledarna på Aurum Fastighetsutveckling AB. När vi skrev om byggnationen sommaren 2020 planerades det för 50-60 bostäder i Hallstad, ett 15-tal bostäder strax väster om restaurang- och konferensanläggningen Storgården och cirka 35 vid Krågedal. Nu hoppas de få in nästan dubbelt så många bostäder vid två av områdena.

– Som det ser ut nu är det ett 30-tal parhus/kedjehus och ett 30-tal villor i Hallstad. Vid Storgården önskas cirka 25 kedjehus och 5 villor. Och söder om Storgården, vid Krågedal, siktar vi på ett 20-tal kedjehus och cirka 40 villor, säger Esbjörn Larsson, projektledare på Aurum Fastighetsutveckling.

Några spadtag är inte tagna, eller detaljplan antagen. Detaljplansprocessen för Hallstad inleddes 2017 och de andra två områdena under 2021. Angående planprocessen för Storgården och Krågedal hade man startmöte med Kinda kommun den 12 april. Hallstadsplaneringen har kommit längre.

– Det går framåt även om det har varit en utdragen process med vissa kompletteringar. Länsstyrelsen ville bland annat att vi skulle göra en artinventering, det fick vi reda på i höst men man kan bara göra det från april till oktober, säger Esbjörn Larsson och fortsätter.

– Marken har en tendens att överleva människor, så det är viktigt att det man gör på marken är hållbart.

I slutändan är det kommunpolitiker som ska ta beslut om detaljplanen antas. De ska värdera om det t.ex finns natur- eller kulturvärden som är värda att bevara - och om de är mer värda än behovet av nya bostäder. Hur lång tid det tar för en detaljplan att bli antagen varierar.

– Vi brukar räkna med att det tar ungefär ett och ett halvt år. Sen kan det ta betydligt längre tid om man stöter på många svårigheter under projektets gång, säger Maria Hedberg, plan- och byggchef på Kinda kommun.

Ser ni några hinder med de här projekten?

– Vi ser inga direkta hinder i dagsläget och därför har vi gett ett positivt planbesked.

Har ni fått några reaktioner från de boende i områdena?

– Vid Hallstad har det varit viss oro i området så där tänker jag att det vore jättebra att få till ett samråd till hösten med ett genomarbetat förslag att diskutera utifrån.

Utökningen av bostäder kan ses som del i Rimforsas mål att öka antalet invånare med 600 personer till 2030. Och förutom byggnationen av bostäder behövs vatten, avlopp och vägar dras till bostäderna. Mot Krågedal planeras det för bygge av en cykel- och gångväg.

– Det är just nu en fråga om att tillsätta medel för att jobba med detaljplaneringen och ordna cykelväg mellan Rimforsa och Krågedal, säger Maria Hedberg.

Kommer cykelvägen byggas även om bostäderna inte byggs?

– Det vågar jag inte svara på. Behovet är belyst redan idag men det är trycket som tillkommer med nya bostäder som det är planerat för. 

I området kring Hallstad har Aurum istället behövt ta extra hänsyn till de skyddade åkerholmar vid ängen som de hoppas ska kan bebyggas. 

– Bland annat är det en åkerholme som ligger på en plats där vi hade planerat att bygga hus, så det huset fick vi ta bort, säger Esbjörn Larsson.

Tror du att projektet blir av, och när sätter ni så fall spaden i marken?

– Jag tror att det blir av. I Hallstad hoppas vi kunna sätta igång under andra halvåret 2022. Vid Storgården har vi precis haft startmöte så det kommer att ta längre tid.

En detaljplan består av

– Ett särskilt aktnummer. Exempelvis Rimforsa Rimforsastaden 1:1, 1234k-S1234

– Plankarta med bestämmelser – visar vad som gäller för den mark som detaljplanen omfattar.

– Planbeskrivning – redovisar syftet med detaljplanen, planeringsförutsättningarna, plangenomförandet, konsekvenser och om detaljplanen avviker från översiktsplanen.

– En Miljökonsekvensbeskrivning kan krävas i om detaljplanen påverkar miljön på ett betydande sätt.

Källa: Sundsvall kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!