Pandemiåret 2020 åkte Räddningstjänsten i Kinda ut på 200 mindre larm än året innan.
– Det har varit ett oerhört lugnt år för räddningstjänstens insatser, säger Kindas räddningschef Thomas Blixt.
2020 ryckte man ut 216 gånger och 2019 var det 416. Anledningen till den stora larmminskningen är att larmet "annan hjälp till ambulans" prioriterats bort av politiken av ekonomiska skäl. Det gjordes inför 2020 för ör att spara in cirka 400 000 kronor om året.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) förklarade:
– Vid de larm där det finns medicinsk bedömning på att tidiga insatser påverkar utgången, och där SOS misstänker livshotande tillstånd, är det Region Östergötland som har och bekostar uppdraget. Vi har fram till i dag haft ett kommunalt tillägg på larm som faller utanför det uppdraget. Det är detta som vi nu väljer att upphöra med, sa Mikael Österling när åtgärderna presenterades 2019.
Thomas Blixt förklarar att ett sånt larm kunde exempelvis innebära att någon ringde in och hade ont i bröstet.
– De larmen har varit väldigt många under åren. Det har legat runt 150 larm per år, säger han.
Vad tycker du om beslutet att inte åka på de larmen?
– Jag kan förstå det beslutet med tanke på hur många larm vi åkte på som inte var något. De larmen vi åker på idag som kallar "annat sjukvårdslarm" är medicinskt bekräftade att det gör nytta. Det är inte "annan hjälp till ambulans", säger Thomas Blixt.
Under året ryckte Räddningstjänsten ut på 18 larm om brand i skog och mark.
– Det är ganska lågt för att vara Kinda. Vi brukar ligga runt 30-35 stycken larm där.
Vad beror den minskningen på?
– Det var en gynnsam sommar utan blixtar och dunder över Kinda. Självklart även att människor som vistats ute i skog och mark har skött sig bra.
Året som präglades av pandemin innebar förändring även för Räddningstjänsten. Skyddsutrustning mot viruset blev tillgängligt för personalen och man har försökt hålla avstånd i den mån det går.
Något som påverkats är att de inte kunnat ha utbildningar för externa aktörer eller kunnat ha tillsyn av verksamheter.
– Det finns många verksamheter som inte tar emot personer som inte är anställda, samtidigt som vi själva varit restriktiva med att möta nya människor. Därför har det blivit en sån konsekvens, säger Thomas Blixt och förklarar:
– Det mest negativa skulle jag säga är att vi tappat utbildningen.Vi brukar ligga högt för att vara en liten kommun när det gäller att utbilda. Förra året tror jag att vi genomförde sex utbildningar med sex personer vid varje utbildning. Där missar vi repetition och nyheter för anställda och privatpersoner.
Räddningstjänstens egen övningsverksamhet har också påverkats. Vanligtvis brukar personalen öva varje måndag, men i december 2020 och januari 2021 har övningarna ställts in för personalen i Kisa (på grund av de skärpta restriktionerna). Istället kommer de få möjlighet att öva hemifrån med info via dator. På stationerna i Horn och Rimforsa är grupperna så pass små att deras övningar inte påverkats.
Hur har ni klarat er mot smitta bland personalen?
– Vi har klarat oss väldigt bra. Jag har inte fått till mig att någon brandman testats positivt. Sen är det helt möjligt att någon haft smittan när de inte haft beredskap för Räddningstjänsten. Då behöver man inte meddela mig, säger räddningschefen Thomas Blixt.